Gepost op

Wandelen tussen de herfstbladeren

De zomer is voorbij en de dagen worden steeds korter. Niets is zo fijn als een lange herfstwandeling door het bos samen met jouw hond, terwijl de blaadjes van de bomen vallen. Lekker de buitenlucht in, midden in de natuur. Maar wist je dat er ook zaken zijn waarvoor je moet oppassen in het herfstseizoen?

Let op dat jouw hond geen eikels eet

In eikels en eikenbladeren zitten grote hoeveelheden looizuur. Looizuur is giftig voor honden: ze kunnen hier buikpijn en diarree door krijgen, of zelfs ernstig nierfalen. Stop jouw hond zo snel mogelijk als je ziet dat hij op een eikel kauwt. Wanneer hij na een wandeling maag- en darmklachten heeft dan kun je het best een afspraak maken bij de dierenarts.

Dennenappels, kastanjes en paddenstoelen

Niet alleen voor eikels moet je oppassen, ook dennenappels kunnen gevaarlijk zijn voor je viervoeter. Dennenappels en kastanjes zijn dan misschien niet giftig, maar jouw hond kan ze wel inslikken, wat een verstopping in het maag-darm kanaal tot gevolg kan hebben. En pas natuurlijk op voor alle paddenstoelen. Laat jouw hond niet op een paddenstoel bijten. Er kunnen giftige exemplaren tussen zitten!

Verlicht jezelf en jouw hond

De herfst is prachtig, maar het is natuurlijk ook eerder donker. Zichtbaarheid in het verkeer, voor jou én je hond, is daarom wel zo belangrijk. Er bestaan verlichte halsbanden voor honden. Zo is jouw hond zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers én in het schemerende bos kun je zien waar hij precies is. Ook voor jezelf is zichtbaarheid natuurlijk belangrijk. Reflectieve kleding kan daarbij een uitkomst zijn.

Genoeg eten en drinken

Zo’n lange herfstwandeling, terwijl het buiten maar 13 graden is, kost meer energie dan wanneer je wandelt in de lente of zomer. Je kunt je daarop voorbereiden door wat eten en drinken mee te nemen voor jouw hond. Zo verkrijgt hij wat extra energie.

Voorkom een vlooienplaag

Als het buiten kouder wordt, gaat binnen de kachel weer aan. Dit is ontzettend gezellig, maar ook vlooien vinden die warmte fijn. Daarnaast zit jouw hond misschien meer binnen in de herfst. Vlooieneitjes kunnen daarom eerder uitkomen met een vervelende vlooienplaag tot gevolg. Zorg dus dat je jouw hond een kwalitatief vlooienmiddel geeft en controleer en kam hem regelmatig. Dekentjes kun je uit voorzorg wassen op 60 graden en stofzuig de bank en de kieren en naden in je woning een keert extra.

Al bij al is de herfst een prachtig seizoen, wat zich uitstekend leent voor lange wandelingen in het bos. Genieten samen met jouw viervoeter staat natuurlijk voorop. Houd je hond een beetje extra in de gaten en neem enkele voorzorgsmaatregelen, dan komt het allemaal goed!