Gepost op

Puppy 101: Een tweede hond erbij

Wanneer je een puppy in huis neemt komt er veel op je af. Welke spullen heb je nodig, welk voer haal je in huis en hoe voed je een hond goed op? Wij bieden de beste tips voor je puppy in de reeks Puppy 101. Met deze keer: Een tweede hond erbij.

Als hondenliefhebber ontkom je soms niet aan de gedachte een tweede hond in huis te nemen. Een leuk speelmaatje voor jouw huidige hond en nóg een hond om te knuffelen, beter kan het niet toch? Voorzichtigheid is toch geboden, het laatste wat je wilt is twee honden die alsmaar grommen naar elkaar! We geven je zes tips:

1. Een pup wordt eerder geaccepteerd

Een puppy is nog een baby. Als je geluk hebt zal jouw hond zich ook over de pup gaan ontfermen en de pup zelfs leren hoe hij zich moet gedragen binnen jullie huishouden. Bij een al volwassen hond ligt dit misschien anders. Deze heeft wellicht al veel gewoonten overgenomen uit een ander huishouden. Daarnaast is jouw huidige hond eerder geneigd de nieuwe volwassen hond als ‘indringer’ te zien.

2. Ieder een eigen plek

Belangrijk is dat beide honden uit hun eigen voederbak kunnen eten, die ver uit elkaar staan. Dit geldt ook voor kleedjes en manden. Zorg dat beide honden en eigen plek hebben om te slapen of om zich terug te trekken.

3. Rustig wennen

Als het dan zover is en de nieuwe pup of volwassen hond staat bij jullie op de stoep, wees dan niet te enthousiast. Laat de nieuwe hond enkele dagen wennen in een aparte kamer. Laat je hond iedere dag een nieuwe kamer verkennen, zodat jouw andere hond zich niet bedreigd voelt. Dit zorgt ervoor dat er later minder spanningen zullen optreden.

4. Duidelijke leiding

Honden zijn roedeldieren. In de roedel heerst een duidelijke rangorde, met leiders en volgers. Zonder een goede leiding zullen honden al snel met elkaar in gevecht gaan. Zorg er dus voor dat jij de roedelleider bent! De bank en de gang zijn van jou, niet van je hond. Bovendien zullen je huidige hond en de nieuwe hond zelf ook hun rangorde moeten bepalen, zo werkt het immers in de roedel.

5. Vergeet jouw hond niet

Een super schattige kleine pup óf een leuke nieuwe volwassen hond: je zou het liefst al je aandacht aan hem geven. Maar vergeet je andere hond niet. Sterker nog, sommigen vinden dat het beter is om jouw oudere hond éérst te begroeten bij thuiskomst en hem of haar eerst eten te geven. Dit zorgt ervoor dat jouw oudere hond zich minder bedreigd voelt en minder agressief zal reageren naar de nieuwkomer.

6. Lekker bewegen

Honden die hun energie kwijt kunnen, zijn minder geïrriteerd en verveeld. Door een opstapeling van energie kunnen zich eerder akkefietjes voordoen. Zorg dus dat beide honden veel lichaamsbeweging krijgen, die energie moet immers ergens heen. Ga er niet van uit dat de honden elkaar wel bezig houden, zo werkt het helaas niet. Uitgebreide wandelingen zijn dus echt een must!