Gepost op

Puppy 101 – Aanlijnen & loslopen

Wanneer je een puppy in huis neemt komt er veel op je af. Welke spullen heb je nodig, welk voer haal je in huis en hoe voed je een hond goed op? Wij bieden de beste tips voor je puppy in de reeks Puppy 101. Met deze keer: aanlijnen en loslopen.

Met de hond op stap gaan en verre wandelingen maken is het leukste wat je samen met jouw viervoeter kan doen. Samen de wereld verkennen is leuk, spannend en is heel goed voor de band tussen jullie beiden. Maar voordat je op stap kan, moet de hond natuurlijk leren om netjes en zonder te trekken mee te lopen aan de riem, zodat het wandelen voor jullie gezellig blijft. Maar hoe laat je nu een pup wennen aan de riem? En kun je een puppy ook leren los te lopen?

Voordat de pup mee naar buiten mag, moet hij gewend raken aan de riem en het niet zien als een straf. Als de pup een halsband draagt, kun je af en toe deze band rustig vastpakken, belonen en dan weer loslaten. Na een poosje kan je af en toe, volkomen onwillekeurig, de riem eraan vastmaken. Als de pup uiteindelijk begint te kwispelen als je dit doet, dan weet je dat je op de goede weg bent.

Wees geduldig, want de wereld is nieuw en spannend

Het is belangrijk om al vroeg te beginnen om jouw puppy te laten wennen aan het aangelijnd lopen. Door deze bezigheid leuk te maken voor de pup, voorkom je problemen die later voor kunnen komen, zoals trekken aan de riem of pak-me-als-je-kan-spelletjes voordat het uitlaten begint.

Zoals in de gehele puppy-opvoeding, zijn ook bij het aanlijnen consequentheid en geduld de belangrijkste punten die je in het achterhoofd moet houden. Alles is nieuw en spannend de eerste keer dat een pup naar buiten gaat, dus geef hem de tijd. Bouw de training stap-voor-stap op en blijf duidelijk communiceren door goed gedrag continu te belonen. Bedenk welk specifiek gedrag je de pup wil aanleren. Aan welke kant moet hij lopen? Door voor één been te kiezen voorkom je struikelpartijen. Leer de pup ook om naast je te lopen, zodat hij niet naar voren of achteren gaat trekken.

Begin met trainen in een prikkelarme omgeving. Beloon de pup als hij in de juiste positie loopt, en blijf dit consequent volhouden. De pup gaat netjes lopen dan associëren met een beloning, en daardoor zal hij het uiteindelijk leuk vinden om aangelijnd mee te lopen.

Als de pup gaat zitten of terug naar huis loopt, is het belangrijk om hier geduldig mee om te gaan. Geef hem de tijd en moedig hem met een hoge stem aan om verder te lopen. De pup zal jou dan gaan beschouwen als een veilige steun in de grote buitenwereld. Houd altijd in het achterhoofd dat deze nieuwe grote wereld eng kan zijn voor de pup. Door speels gedrag af te straffen zal hij later niet meer met plezier meelopen.

Als de pup begint te trekken aan de riem, kun je het beste stil gaan staan of de andere kant oplopen. Door mee te lopen of de pup te laten spelen aan de lijn beloon je dit slechte gedrag namelijk. Tijdens het aangelijnd lopen is het belangrijk dat de hond zijn aandacht op jou richt. Door stil te gaan staan en pas verder te lopen als de hond omdraait, blijft zijn aandacht op jou gefocust.

Loslopen kun je leren

Voor het eerst loslopen is een nieuwe ervaring voor zowel pup als baas. Zorg dat de pup jou ziet als steun en dat zijn aandacht op jou gefocust is. Zoek een rustige plek voordat je de pup losgooit. Je wilt natuurlijk niet dat hij ergens van schrikt of een drukke weg oprent.

Verder is het heel belangrijk dat je jezelf heel interessant maakt. Je kan dit doen door de pup vaak te roepen. Het komt voor dat mensen hun honden alleen roepen om ze aan te lijnen en weer naar huis te gaan, waardoor luisteren een negatieve associatie krijgt. Om dit te voorkomen, moet je de pup vaak roepen en belonen als hij komt. Luisteren betekent dan niet einde plezier, maar juist een beloning!

Om jezelf interessant te houden in de wijde wereld van speelmaatjes en spannende geurtjes, kan je af en toe spelletjes doen met jouw pup. Nodig hem uit tot spelen als hij naar je kijkt. Neem ook een noodoplossing mee, voor het geval jouw pup te erg opgaat in het spelen. Om de pup dan te laten komen, lok je hem met zijn favoriete speeltje, zoals een piepend beestje of balletje.

Het wordt vanzelf leuk

De eerste keer naar buiten met de pup blijft altijd spannend voor zowel pup als baas, of het nu aangelijnd of loslopend is. Door consequent en geduldig te blijven en het trainen stap voor stap op te pakken, zal je merken dat het uitlaten voor jullie allebei een leuke bezigheid zal worden, zonder getrek en gesjor.