Gepost op

Omgevingsallergie bij honden

Heeft jouw hond vaak last van jeuk? Dan heeft hij misschien een omgevingsallergie. Een omgevingsallergie, ook wel atopie genaamd, is een allergische reactie op stoffen uit de omgeving. Hoewel mensen deze allergische reactie vaak uiten door te snotteren of te niezen, uit de allergie zich bij honden meestal in huidklachten. Omgevingsallergie is vaak lastig vast te stellen bij een hond. Wat zijn de symptomen van zo’n allergie en hoe kun je jouw hond hiermee helpen?

Hoe weet ik of mijn hond atopie heeft?

Een hond kan allergisch reageren op verschillende stoffen uit zijn omgeving. Hij kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor mijten of huidschilfers, maar de huidklachten kunnen ook een allergische reactie zijn op pollen en grassen.

Als een hond lijdt aan atopie, zal hij last krijgen van huidklachten. De geïrriteerde huid bezorgt hem veel jeuk, waardoor hij zich veel zal gaan krabben en likken. De hond heeft vaak jeuk bij de bek, oren en poten, oksels en liezen. Het krabben kan een roodkleurige of droge huid tot gevolg hebben, als ook korstjes en kale plekken. Doordat de weerstand van de huid verlaagt, is de kans groter dat er zich een bacteriële of gistinfectie van de huid (builtjes of puistjes) voordoet. De oorschelpen kunnen rood worden en de gehoorgang kan ontstoken raken.

Een hond kan het hele jaar door last van de jeuk hebben, of alleen in een bepaald seizoen. Dit wordt namelijk bepaald door de stof waarvoor de hond allergisch is. Als de hond allergisch is voor gras en pollen, dan zal hij hier voornamelijk in de lente en zomer last van hebben, net als mensen met hooikoorts. Als hij er langer last van heeft, dan kan hij ergens anders allergisch voor zijn. Maar hoe kom je er nou achter waar jouw hond allergisch voor is?

Waar is mijn hond allergisch voor?

Het is moeilijk om erachter te komen waar jouw hond allergisch voor is. Een allergie kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Uitvinden van welke allergie sprake is, is een kwestie van wegstrepen:

    1. Is jouw hond allergisch voor vlooien? Nee, ga door naar de volgende stap.
    2. Is jouw hond allergisch voor bepaalde eiwitten? Dit kun je onderzoeken door je hond hypoallergeen hondenvoer te geven.
    3. Krijgt jouw hond een hypoallergeen dieet en hij heeft nog steeds jeuk? Dan is er misschien sprake van een omgevingsallergie. Nu is het tijd om naar de dierenarts te gaan. Hij kan vaststellen waar jouw hond precies allergisch voor is en een behandelplan opstellen.

Wat kan ik doen aan atopie?

Nu je hebt vastgesteld dat jouw hond een omgevingsallergie heeft kun je twee dingen doen: de symptomen behandelen of de oorzaak aanpakken. Om de symptomen te behandelen, kun je in overleg met de dierenarts anti-allergie medicatie geven. Er zijn shampoos verkrijgbaar die verlichting geven bij een droge huid, zoals een berkenteer shampoo of hypoallergene shampoo. Voeding met visolie of borage olie heeft een ontstekingsremmende werking en verlicht daardoor de jeukklachten.

Kies je ervoor om de oorzaak van de allergie aan te pakken, dan is desensibilisatie een veelgebruikte methode. Deze methode zorgt ervoor dat jouw hond steeds minder gevoelig wordt voor de allergenen en in sommige gevallen kan de gevoeligheid volledig verdwijnen.

Tot slot

Omgevingsallergie is een vervelende, erfelijke aandoening die jouw hond veel last kan bezorgen. Gelukkig kunnen de meeste honden prima leven met deze ziekte met de juiste diagnose en behandeling. Dus als je merkt dat jouw hond veel last van jeuk heeft, zal een bezoekje aan de dierenarts jouw hond prima helpen.