Gepost op

Is jouw hond winterproof? Een hulpgids om veilig de koude dagen door te komen

Zelfs tijdens kwakkelende winters kan het nog flink koud worden. Niet alleen jij hebt hier last van –  jouw hond kan het ook behoorlijk koud krijgen. Daarom geven we je een aantal tips om jouw hond warm te houden en een EHBO-advies voor wanneer het mis gaat. Help jouw hond de koude dagen door!

Voorkomen is beter dan genezen

Voordat we ingaan op de Eerste Hulp Bij Onderkoeling is het goed om stil te staan bij de simpele stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat jouw hond het te koud krijgt.

Let op dat je hond niet nat wordt

Is jouw hond een echte waterrat en spring hij graag in de sloot tijdens een wandeling? In de zomer is dit natuurlijk heerlijk verkoelend, maar dit verkoelende effect is juist gevaarlijk in de winter. Pas op dat jouw hond niet onderkoeld raakt wanneer die heeft gezwommen. Droog hem het liefst meteen af en blijf niet te lang buiten.

Let op: wanneer het buiten vriest is het sterk af te raden om jouw hond te laten zwemmen.

Blijf in beweging

Ga tijdens de winterse wandeling niet uitvoerig kletsen met de buurtbewoners. Terwijl je hond geduldig op jou wacht bestaat er de kans dat hij teveel afkoelt. Lekker doorstappen dus in de koude wintermaanden – zo blijf je zelf ook lekker warm.

Wees zichtbaar

Hardlopers dragen in de winter vaak een reflecterend hesjes om extra zichtbaar te zijn in de donkere avonduren. Deze wijsheid is ook toepasbaar op honden. Vooral honden met een donkere vacht zijn vrijwel onzichtbaar in de wintertijd. Zorg dus voor een reflecterend hesje of een lichtgevende halsband als je jouw hond ’s avonds uitlaat.

Pas op met sneeuw

Sneeuw is natuurlijk ontzettend leuk. Veel honden (en hun baasjes) genieten ervan om door de sneeuw te dartelen, maar er zijn wel een paar zaken om rekening mee te houden. Wanneer je hier op let kun je zonder zorgen het winterse bos in.

  • Voorkom dat jouw hond teveel sneeuw eet. Het eten van sneeuw kan namelijk voor maag- en darmklachten zorgen.
  • Sneeuwbolletjes in de vacht onder de poten kunnen pijnlijk zijn. Druk de bolletjes sneeuw stuk of knip ze desnoods los met een schaartje.

Hoe weet je of jouw hond het te koud heeft?

Ondanks al jouw voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat je hond onderkoeld raakt. Let daarom op de volgende signalen:

  • Gaat de hond rillen?
  • Is de hond is in zichzelf gekeerd en maakt hij geen contact meer?
  • Heeft de hond moeite met ademhalen?
  • Wordt de hartslag zwakker?

Het wordt pas echt link als deze bevriezingsverschijnselen optreden:

  • De huid wordt bleek en blauw. Later wordt deze rood en opgezwollen.
  • De hond krijgt pijn aan oren, staart en/of poten.

Wanneer dit gebeurt dan moet je direct actie ondernemen.

Eerste Hulp Bij Onderkoeling

Breng jouw hond zo snel mogelijk naar een warme omgeving en geef hem iets warms om te drinken. Laat jouw hond wat suiker eten voor extra energie en wikkel hem in warme dekens.

Bel direct de dierenarts om advies in te winnen.

Geniet van het buiten zijn

Als je weet waar je op moet letten en hoe je jouw hond kunt helpen, dan rest er nog maar één ding: genieten van het buiten zijn. Want de potentiële risico’s wegen natuurlijk niet op tegen de voordelen die wandelen met zich meebrengt: bewegen is goed voor de conditie van zowel baasje als hond en het verstevigt jullie onderlinge band.

Dus doe allebei een warme muts op en ga lekker buiten spelen 😉