Gepost op

Zes redenen waarom jouw hond zo graag kuilen graaft

Waarom jouw hond zo graag kuilen graaft

Je laat je hond eventjes alleen in de achtertuin. Eén klein momentje maar. Als je terug komt zie je het hem weer doen. Je hond is driftig een kuil aan het graven! Daar gaat je mooie gazonnetje of bloemenperk! Waarom vindt jouw trouwe viervoeter dit graven zo leuk?

Afkoeling

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je jouw hond ziet graven, maar het kan zijn dat jouw hond het gewoon warm heeft. In de aarde is het toch een paar graden koeler. Als de kuil groot genoeg is, kan hij er in liggen om af te koelen. Maar ook tijdens het graven voelt hij de koelte van de koudere aarde.

Aandacht

Wees eens eerlijk naar jezelf. Geef je jouw hond wel alle aandacht die hij verdient? Misschien voelt jouw hond zich soms wel erg eenzaam. Door iets te doen wat eigenlijk niet mag, vestigt hij alle aandacht op zich. Dit is natuurlijk negatieve aandacht, maar toch zijn even alle ogen op hem gericht!

Waarom jouw hond zo graag kuilen graaft

Verveling

Zit jouw hond wel eens uren lang alleen in de tuin op een relatief klein oppervlakte? Misschien is het voor hem lastig om zijn energie kwijt te raken. Zo in zijn eentje in de tuin moet hij toch íets om handen hebben. Met genoeg speeltjes, wandelingen en afleiding is jouw hond misschien minder geneigd om je hele tuin om te graven!

Oerinstinct

Je geeft je hond een lekker botje. Na een tijdje eraan te kluiven, kijkt hij in het rond en zoekt hij een plek om de rest te begraven. Raar? Nee, niet als je kijkt naar zijn oerinstinct. Zijn voorouders uit de prehistorie deden het ook op deze manier. Voor ‘de magere tijden’ werd voedsel bewaard onder de grond. Zo was het goed verstopt voor andere dieren én het eten bleef onder de grond vrij van ongedierte. Als de jacht een keertje niet meezat, hoefden de voorouders van jouw hond geen honger te lijden.

Jachtdrift

Bij sommige jachthonden zit het graven van kuilen in het bloed. Ze ruiken bijvoorbeeld muizen en stoppen niet totdat het muizenhol opgegraven is. Het is daarom ook erg lastig af te leren voor rassen zoals een Teckel.