Gepost op

Wandelen met de hond? Pas op met deze giftige planten en bloemen

Nu de dagen weer langer en warmer worden brengen jij en jouw trouwe viervoeter natuurlijk meer tijd buiten door. Lekker wandelen of hangen in de tuin, het kan allemaal weer. Maar lang niet alle planten en bloemen die in de tuin of de natuur staan zijn even onschuldig. De meeste giftige planten smaken erg bitter en jouw hond zal al snel stoppen met eten, maar soms kan het gebeuren dat je hond per ongeluk wat binnenkrijgt tijdens het wroeten of spelen tussen de planten. Hieronder hebben wij de meest voorkomende giftige planten en bloemen verzameld.

Let op! Deze lijst is niet volledig en we raden aan om eerst te informeren of een plant giftig is voordat je deze in de tuin plant. Bij twijfel is het altijd verstandig om de dierenarts te raadplegen.

Zeer giftige planten

Monnikskap, ridderspoor, vingerhoedskruid, rododendron, taxus, goudenregen, kerstroos, wonderboom, herfsttijloos, oleander, maretak, dieffenbachia, sago palm.

De gevolgen van het eten van deze planten zijn zeer ernstig voor jouw viervoeter. Zeer giftige planten die je tijdens het wandelen tegen kan komen zijn de monnikskap, ridderspoor en vingerhoedskruid. Alle delen van deze wilde planten met de lange bloemenstelen zijn giftig en kunnen leiden tot verlammingsverschijnselen, hartritmestoornissen, en zelfs een hartstilstand. Andere veel voorkomende, zeer giftige planten zijn de rododendron, de taxus, goudenregen, kerstroos, wonderboom, herfsttijloos, oleander en maretak. Er zijn ook populaire huisplanten die zeer gevaarlijk zijn, zoals de dieffenbachia en de sago palm.

Planten die huidirritatie veroorzaken

Berenklauw, slangenwortel, gatenplant, ficus, aronskelk.

Er zijn ook enkele veelvoorkomende planten die huidirritatie veroorzaken bij honden. De hond kan last krijgen van jeuk of rare plekken op de huid. Je moet vooral oppassen met de berenklauw. Deze grote bloemen groeien meestal langs de waterkant, maar komen nu ook steeds meer voor in stedelijke gebieden. Het gif van deze plant is fototoxisch, wat inhoudt dat het de huid gevoelig maakt voor zonlicht. Bij aanraking met deze plant, kun je jouw hond beter zo snel mogelijk grondig wassen met lauw water en hem enkele dagen uit de zon houden. Andere planten die de huid irriteren zijn slangenwortel, gatenplant, ficus en aronskelk.

Planten die de organen aantasten

Azalea, krokus, druiven, vijg

Er zijn ook een aantal populaire planten die de organen van jouw viervoeter aantasten als hij deze binnenkrijgt. Problemen met de ademhalingsorganen en nieren kunnen ontstaan na het eten van azalea, maar ook de krokus tast deze organen en de lever aan. Het eten van druiven is ook zeer schadelijk voor de nieren en kan nierfalen veroorzaken. De vijgenboom richt schade toe aan de nieren en de slijmvliezen van jouw hond.

Planten die maag- of darmproblemen veroorzaken

Lelie, tulp, narcis, amaryllis, aster, blauwe regen, hortensia, hyacint, aspidistra, lelietje van dalen, salomonszegel, sneeuwklokje, clivia, agave, boterbloem, buxus, ui, sjalot, bieslook, prei.

Enkele planten veroorzaken overgeven en diarree als de hond er iets van heeft binnen gekregen. Daarnaast kunnen sommige van deze planten zorgen voor een ontsteking van de maag en darmen. Naast dat deze bloemen zelf giftig zijn, kan ook het water waarin ze op de vaas staan gevaarlijk zijn voor je hond. Denk hierbij aan de lelie, tulp, de narcis en amaryllis. Andere planten die maag- en darmproblemen veroorzaken, zijn de aster, blauwe regen, hortensia en hyacint, de aspidistra, het lelietje van dalen, de salomonszegel en sneeuwklokje, de clivia, agave, boterbloem en de buxus. Ook leden van de look-familie zijn giftig, zoals ui, sjalot, bieslook en de prei.

De nachtschade familie

Aardappel, tomatenplant, bitterzoet, boksdoorn, goji bes, doornappel, capsicum, peturnia, tabaksplant, zwarte nachtschade, solanum pseudocapsicum, lampionplant.

De planten uit de nachtschade familie bevatten de giftige stof solanine. Als jouw hond hier teveel van binnen krijgt, kan dit leiden tot ontsteking van de maag en darmen, apathie, algehele malaise en zelfs tot een coma. De aardappel, zowel de plant als rauwe of groene aardappelen, en de tomatenplant vallen hieronder, maar ook bitterzoet, boksdoorn of goji bes (alleen de plant), doornappel, capsicum, de petunia, tabaksplant, zwarte nachtschade, solanum pseudocapsicum en de lampionplant.

Mijn hond heeft een vergiftiging opgelopen, wat nu?

Bel altijd direct je dierenarts als je vermoedt dat je hond iets giftigs heeft gegeten en wacht niet op symptomen. Er zijn wel aanwijzingen dat je hond een vergiftiging heeft opgelopen, maar deze treden vaak pas op als het gif al via de maag in het bloed is gekomen. De hond gaat trillen, heeft wijde pupillen en gaat onzeker lopen. Het lichaam kan koud aanvoelen en de ademhaling zal moeilijk gaan. Het kan ook gebeuren dat je hond overactief wordt. Ga bij twijfel  altijd direct naar de dierenarts. Probeer te achterhalen hoeveel jouw hond heeft binnengekregen en neem resten van het gif en/of braaksel mee naar de dierenarts. Probeer nooit jouw hond te laten overgeven zonder overleg met de dierenarts. Sommige giftige planten kunnen namelijk beter niet uitgebraakt worden.