Gepost op

Waarom hijgen honden?

Net als mensen moeten honden vaak hijgen als ze een stuk gerend hebben. Maar veel honden hijgen ook op een warme zomerse dag, of als binnen de verwarming te hoog staat. Waarom hijgen honden eigenlijk? 

Hijgende honden hebben het doorgaans warm

Honden hijgen voornamelijk om één reden: om warmte kwijt te raken. Het is hun manier van zweten. Als een hond heel actief is, en het daardoor warm krijgt, zul je zien dat zijn ademhaling sneller en oppervlakkiger wordt en dat zijn tong uit de bek hangt. Op deze manier koelt hij sneller af. Heeft de hond het warm omdat het buiten 30 graden is? Help hem dan een handje door hem veel te laten drinken, schaduw voor hem te creëren of een verkoelend badje neer te zetten.

Lees hier onze eerder blog over verkoelingstips in de zomer.

Ook honden die zich onrustig of zenuwachtig voelen kunnen gaan hijgen. Dit herken je aan de volgende signalen: een gespannen lichaamshouding, oren plat naar achteren, staart tussen de poten en de hond kruipt weg. Een oplossing hiervoor kan zijn om een eindje met hem te gaan wandelen, dit is voor jouw hond een vorm van ontspanning. Wanneer jouw hond zich vervolgens weer ontspannen voelt kan hij ook weer gaan hijgen, maar dan op een rustigere manier. Bovendien gaat dit gepaard met een losse lichaamshouding, de tong die een klein stukje uit de bek hangt en ontspannen staart en oren.

Kijk dus niet alleen naar het hijgen van de hond maar let daarnaast ook op zijn lichaamshouding. Ziet hij er gespannen of juist heel tevreden uit? Pas dan weet je wat het hijgen in deze situatie betekent.

Hijgen honden

Hijgen is niet hetzelfde als benauwdheid

Hijgen is snel en oppervlakkig ademen, tot wel 100 ademhalingen per minuut (ter vergelijking: in rust ademt een hond 10 tot 30 keer per minuut). Hoewel het lijkt dat de hond hiermee op adem komt, heeft het niet met benauwdheid te maken. Een benauwde hond ademt ook anders. Bij benauwdheid zie je dat de borstkas van de hond op en neer gaat omdat de hond naar adem snakt. Het kan soms ook een teken van pijn zijn, honden met artrose bijvoorbeeld kunnen hun pijn uiten door te hijgen. Let ook hierbij op de algehele lichaamshouding van jouw hond. Heb je het idee dat het hijgen van jouw hond een teken is van benauwdheid of pijn? Bel dan gelijk de dierenarts.

Honden met overgewicht hijgen vaker

Honden met overgewicht hebben het sneller wam dan honden met een normaal postuur, en dikke honden hijgen daarom vaker. Heeft jouw hond hier last van door overgewicht? Overweeg dan om hem Kynofit Hondenvoer Overgewicht te geven. Kynofit Overgewicht brokken bevatten alle noodzakelijke ingrediënten, vitaminen en mineralen, maar hebben een verlaagd energiegehalte. De brokken zijn zodanig samengesteld dat de vertering wordt vertraagd, waardoor de hond langer een vol gevoel vasthoudt. Met deze voeding kan de hond een normale hoeveelheid per dag eten, terwijl het gewicht geleidelijk zal verminderen.

Hijgen kan veel verschillende dingen betekenen bij honden en kan gezien worden als een communicatiemiddel. Om het warmte-hijgen te onderscheiden van pijn-hijgen, is het belangrijk om ook naar andere lichaamstaal te letten. Als je eenmaal doorhebt waarom jouw hond hijgt, begrijp je jouw viervoeter ook beter!