Gepost op

Waarom blaft mijn hond als de deurbel gaat?

Blaffen

Als hondeneigenaar herken je het vast wel: een opgewonden, blaffende hond als de deurbel gaat, of dit nu de pakketbezorger is of vrienden die langskomen. Even blaffen kan nog wel leuk zijn, maar als jouw hond blijft blaffen kan dit leiden tot irritatie bij jou én jouw buren. Maar waarom blaft een hond eigenlijk als de deurbel gaat, en wat kan je ertegen doen?

Blaffen naar de postbode

De taal van een hond is complex. De staart vertelt veel over hoe jouw hond zich voelt, maar dit geldt ook voor zijn lichaamshouding en de oren. Blaffen is ook een onderdeel van de hondentaal. Blaffen is bij uitstek heel geschikt om de aandacht van de baas te trekken, maar ook om de lichaamstaal extra nadruk te geven. Een hond heeft voor elke stemming een andere blaf en daarom is het belangrijk om een onderscheid te leren maken.

Een hond kan een blaf gebruiken om een waarschuwing te geven: kijk uit! Net als in de mensentaal is de waarschuwende blaf een kort, scherp geluid. Als hier niet op gereageerd wordt, kan de hond beginnen te grommen en meer te blaffen. Deze waarschuwende blaf is gericht op de bedreiging, om conflict te voorkomen en zijn baas, eten of speeltjes te beschermen. Als jouw hond dit tegen jou richt, is dit onwenselijk gedrag dat afgeleerd moet worden.

Een hond kan dit gedrag ook vertonen als de postbode of andere mensen langs het huis lopen. Ooit begonnen als verdedigend blaffen, kan dit uitgroeien tot een irritatie. Hoogstwaarschijnlijk wordt dit veroorzaakt doordat je de eerste keer jouw hond aandacht hebt gegeven (‘wat zie je dan’?), waardoor de hond denkt dat dit wenselijk gedrag is. Dit gedrag is heel moeilijk af te leren, omdat de voorbijganger doorloopt na het blaffen. Of dit door het blaffen komt of niet, dat maakt voor jouw hond niet uit, want hij ziet zijn gedrag als een succes. Een oplossing voor dit blaffen kan zijn om het onderste gedeelte van het raam af te plakken met ondoorzichtig folie of om jouw hond af te leiden met een speeltje of snoepje als er iemand langsloopt.

Blaffen

Blaffen van opwinding

Honden kunnen ook blaffen van opwinding, bijvoorbeeld als je thuiskomt, als hij naar buiten mag of wanneer er bezoek langskomt. Zie dit blaffen niet als onwenselijk. Om ervoor te zorgen dat jouw hond niet doordraait van vreugde, kun je hem het beste kort begroeten. Ga vooral niet mee met enthousiasme door “mee te praten” of op een andere manier het blaffen te stimuleren.

Blaffen van opwinding gebeurt op een hoge toon en snel achter elkaar: ‘Wef-Wef-Wef-Wef’, soms met janken tussendoor. Als jouw hond blijft blaffen, kan dit veel irritatie opleveren. Als je jouw hond hebt begroet bij binnenkomst en hij blijft blaffen, probeer dit te negeren. Je kan jouw hond bijvoorbeeld leren te zitten nadat je hem hebt begroet. Zo zorg je ervoor dat hij wat rustiger wordt. Als de hond rustig blijft zitten en stopt met blaffen, beloon hem dan.

Als jouw hond blaft als de deurbel gaat, kun je dit op dezelfde manier oplossen. Laat jouw hond ergens zitten en laat het bezoek binnen. Zeg tegen je bezoek dat ze jouw hond zoveel mogelijk moeten negeren bij binnenkomst, vooral als hij opgewonden wordt. Als een hond aangehaald of aangesproken wordt tijdens het blaffen, ziet hij het als beloning en denkt hij dat het blaffen juist goed is.

Blaffen

Is jouw hond een hardnekkige blaffer die zich niet van de wijs laat brengen door mensen die hem negeren, dan moet je intensief met hem trainen om hem ander gedrag aan te leren als de deurbel gaat. Hiervoor schaf je een nieuwe bel met een ander geluid aan. Je leert jouw hond nieuw gedrag met het geluid van deze nieuwe bel, zoals bijvoorbeeld zitten op een specifieke plek. Vervang de oude bel pas met de nieuwe bel zodra jouw hond dit nieuwe, gewenste gedrag volledig aangeleerd heeft.

Het blaffen van jouw hond kan verschillende betekenissen hebben. Hij kan blaffen van opwinding, omdat hij zo dol is op mensen en bezoek, maar hij kan ook blaffen om indringers, zoals de postbode, te verjagen. Blaffen is heel normaal voor een hond en is een manier om jou iets te vertellen. Gelukkig zijn er vele manieren om te voorkomen dat het praten omslaat in schreeuwen, zodat de postbode en je familie weer rustig langs kunnen komen.