Gepost op

Veelvoorkomende misverstanden over hondenvoer

Misverstanden over hondenvoer

Er bestaan veel mythes over hondenvoer. Zo is er veel discussie of een hond beter af is met brokken of met vers vlees. En zijn granen eigenlijk wel goed voor een hond? Kynofit zocht dit voor je uit: wat is er waar van de meest voorkomende misverstanden over hondenvoer?

Misverstand #1 | Honden zijn van nature vleeseters en zouden daarom rauw vlees moeten eten

Honden stammen af van wolven en zouden daarom van nature rauw vlees eten. De voorvader van de hond is inderdaad de wolf, maar na een eeuwenlange evolutie staan honden intussen net zover van hun voorvader af als mensen van de aap. Met andere woorden: het argument dat honden moeten eten zoals wolven gaat allang niet meer op. Honden leven al zolang samen met mensen dat hun dieet hierop is aangepast. Ze kunnen nu bijvoorbeeld beter koolhydraten verteren dan wolven, maar daarover later meer.

Rauw vlees kan parasieten en bacteriën bevatten die ook kunnen worden overgedragen op mensen. Wanneer de afweer van mens of dier niet optimaal is, bestaat er de kans op ziekte. De KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, raadt het voeren van rauw vlees aan honden dan ook af.

Daarnaast bevat rauw vlees niet de juiste balans van voedingsstoffen. Vooral puppy’s kunnen hier last van ondervinden. Omdat zij in de groei zijn, zijn de juiste bouwstenen in de voeding essentieel.

Misverstanden over hondenvoer

Misverstand #2 | Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want hij krijgt altijd hetzelfde voer.

Honden met een voedselallergie zijn vaak gevoelig voor bepaalde eiwitten, bijvoorbeeld eiwit uit kippenvlees of lamsvlees. Het maakt ook niet uit of dat eiwit in een brok of in vers vlees zit; wanneer jouw hond allergisch is voor rundeiwit dan zal hij geen enkele voeding met rundeiwit goed kunnen verdragen.

Als jouw hond het altijd goed deed op een bepaalde voeding en ineens klachten krijgt, dan kan dat toch van die voeding komen. Juist wanneer jouw hond elke dag hetzelfde eet, kan hij een allergie voor het eiwit ontwikkelen dat in dat voer zit. Als de hond namelijk altijd hetzelfde eiwit binnenkrijgt, dan bestaat de kans dat hij hier een intolerantie voor opbouwt.

De vacht van een hond vertelt veel over zijn gezondheid: vachtproblemen en jeuk zijn vaak indicaties dat er iets mis is. Om uit te sluiten dat het gaat om een voedselallergie kan je bepaalde eiwitbronnen verwijderen uit het dieet, en bijvoorbeeld jouw hond alleen lamsbrokken voeren.

Heeft jouw hond een voedselallergie? Probeer dan eens Kynofit Hondenvoer Hypoallergeen Lam & Rijst

Misverstand #3 | Mijn hond kan geen overgewicht hebben want ik houd het voedingsadvies aan en ik laat hem voldoende uit.

Een hond heeft gedurende zijn leven een wisselende energiebehoefte. Als puppy heeft hij veel energie nodig om op te groeien. Als volwassene neemt dat al iets af, en als senior al helemaal. Een oudere hond is immers minder actief dan een jongere hond. Ook gesteriliseerde en gecastreerde honden hebben minder energie nodig, omdat hun stofwisseling lager is na de ingreep.

Wanneer de hond minder energie nodig heeft maar nog wel evenveel voer krijgt, dan bestaat de kans dat de hond overgewicht ontwikkelt.  Wanneer jouw hond in een andere levensfase terechtkomt is het dus goed om opnieuw naar het voedingsadvies te kijken.  

De ontwikkeling van overgewicht kan ook een medische oorzaak hebben, zoals een schildklierprobleem of suikerziekte. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Kynofit Overgewicht brokken hebben een verlaagd energiegehalte en bevatten alle noodzakelijke ingrediënten, vitaminen en mineralen. Met deze voeding kan de hond een normale hoeveelheid per dag eten, terwijl het gewicht geleidelijk zal verminderen. Kijk hier voor meer informatie. 

Misverstanden over hondenvoer

Misverstand #4 | Honden hebben alleen maar vlees nodig en granen in voeding zijn daarom overbodig.

Het is niet zo dat graan per definitie slecht is voor een hond. Er zijn maar weinig honden die allergisch zijn voor een graansoort. Veel voorkomender is een allergie voor dierlijke eiwitten. Bedenk ook dat graan een verzamelterm is waar niet alleen tarwe, maar ook het glutenvrije rijst onder valt. Dus wanneer jouw hond een glutenvrij dieet volgt, hoeft hij niet per se graanvrij te eten.

Ook in deze mythe wordt vaak de wolf erbij gehaald. Granen in hondenvoeding zouden niet natuurlijk zijn want wolven waren niet zo goed in staat om koolhydraten te verteren. Dit is wel waar voor wolven, maar dit zegt niks over de spijsvertering van honden. Intussen leven honden al eeuwenlang naast de mens en heeft de evolutie ervoor gezorgd dat honden koolhydraten steeds beter kunnen verwerken. De koolhydraten in granen vormen nu een goede energiebron voor honden en de vezels in graan bevorderen een gezonde darmwerking. Vandaar dat dit ingrediënt in veel hondenvoeding verwerkt is.

Kan jouw hond granen niet zo goed verdragen? Probeer dan eens Kynofit Hondenvoer Graanvrij.