Gepost op

Vakantie: gaat de hond mee of blijft hij thuis?

De vakantieperiodes komen er weer aan en veel mensen trekken eropuit. Niets is leuker dan jouw hond gezellig mee te nemen op vakantie: samen nieuwe gebieden ontdekken, op avontuur gaan in de bossen of heerlijk uitwaaien op het strand. Of misschien kan jouw hond niet mee en zal je op zoek moeten gaan naar een oppas of pension. Met een goede voorbereiding zorg je ervoor dat de vakantie of het logeerverblijf goed verloopt. Hieronder hebben wij wat tips op een rijtje gezet om je op weg te helpen.

Met jouw hond op avontuur

Als jouw hond meegaat op vakantie, is het goed om bij de vakantiebestemming te informeren of huisdieren welkom zijn. Op het internet zijn er vele sites te vinden die verblijven aanbieden waar jouw hond welkom is, zowel in binnen- als buitenland. Het is daarnaast ook belangrijk om te informeren naar de natuurgebieden in de buurt. Zijn honden er toegestaan? Mogen ze loslopen of moeten ze aangelijnd blijven? Sommige natuurgebieden zijn maar bepaalde periodes per jaar of per dag toegankelijk voor huisdieren. Informeer daarom vooraf naar de mogelijkheden bij jouw vakantiebestemming.

Naast deze informatie zijn er ook een aantal spullen die je mee moet nemen. Denk aan een geldig Dierenpaspoort en entingenboekje. Een nieuwe omgeving kan stress opleveren bij jouw hond, dus neem zijn eigen voer en wat speeltjes mee. Een mand werkt ook zeer goed als een stukje thuis weg van huis. Informeer bij jouw dierenarts welke inentingen jouw hond moet hebben voor het land van bestemming en laat de chip checken.

De hond uit logeren

Het kan zijn dat jouw vakantiestek geen huisdieren toestaat of dat de hond om een andere reden niet mee kan op reis. Je kunt dan zorgen voor een oppas of logeeradres. Bij een oppas of logeeradres is het belangrijk om duidelijk af te spreken hoe ze voor jouw hond moeten zorgen. Vertel de oppas hoe de dag van jouw hond eruit ziet. Hoe laat en hoeveel krijgt hij te eten? Wat mag hij wel of juist niet eten? Hoe vaak en hoe lang wordt er met de hond gewandeld, en is dat loslopend of aangelijnd? Door een zo gedetailleerd mogelijk overzicht van de normale routine te bespreken, zal jouw hond zich gemakkelijk aan kunnen passen aan de nieuwe, tijdelijke ‘baas’.

Om te weten te komen of de oppas ook een goede match is met jouw hond, zal je vragen moeten stellen over het leven van de oppas en zijn of haar thuissituatie. Het is belangrijk om de oppas meer te vertellen over het gedrag van jouw hond en hoe hij omgaat met andere huisdieren of kinderen. Vraag ook hoe de agenda van de oppas eruit ziet. Past het schema van jouw hond bij de routine van de oppas? Vraag ook om een rondleiding, zodat je te zien krijgt of het huis een comfortabele en veilige plek is voor de hond. Bespreek de uitlaatmogelijkheden in de buurt en natuurlijk de ervaring van de oppas. Heeft hij of zij al op soortgelijke honden gepast en hoe is dat bevallen? Vergeet als laatste niet om contactgegevens uit te wisselen.

Dit zijn een heleboel zaken om op te letten, maar het belangrijkste advies is: wees niet bescheiden met vragen stellen. Het is immers jouw hond die je er voor een tijdje achter laat.

De hond in het pension

Een andere manier om jouw hond onder te brengen tijdens jouw vakantie is bij een pension. Bij een goed pension werken mensen die er hun beroep van gemaakt hebben om voor andermans huisdieren te zorgen en dankzij hun ervaring en opleiding precies weten waar ze op moeten letten. Je kunt een afspraak maken om vooraf te kijken of het pension bij jouw wensen en jouw huisdier past. Zorg ervoor dat je de binnen- en buitenverblijven te zien krijgt en informeer naar hoe de dag van jouw hond eruit zal zien.

Voordat jouw hond naar een pension kan, moet hij een aantal inentingen ontvangen. Informeer bij het pension welke zij verwachten, en vraag naar de mogelijkheden om eigen voer of een eigen mand mee te nemen. Bespreek ook het gedrag en medische informatie met het pension en laat jouw contactgegevens en die van de dierenarts achter.

Een geslaagde vakantie voor jou en je hond!

Er zijn al veel vakantiestekjes in binnen- en buitenland waar je jouw hond mee naartoe mag nemen. Maar als je jouw hond toch liever niet meeneemt of mee kan nemen, zijn er volop alternatieven. Een oppas thuis, een logeeradres of het vertrouwde pension, allen zullen goed voor jouw hond zorgen mits je de goede voorbereidingen treft en goed informeert. Thuis of mee op reis, de vakantie voor jouw hond zal een succes worden!