Gepost op

Tips voor een heerlijke strandwandeling

Strandwandeling

In de zomer kun je de boswandeling verruilen voor een dagje strand. Het kan voor honden erg leuk zijn om rond te rennen op het zand en te zwemmen in het zeewater. Waar moet je eigenlijk op letten voordat je erop uit trekt?

Een nieuwe ervaring

Voor een hond kan het strand een hele ervaring zijn, vooral als hij er niet vaak komt. Het ruikt er anders dan in zijn normale park, er vliegen andere vogels rond en het zand voelt er anders dan in het bos waar hij vaak komt. Als jouw hond van zwemmen houdt dan zal hij de zee waarschijnlijk heel interessant vinden. Dit water is natuurlijk veel meer in beweging dan de sloot waar hij normaal in springt. Ook is het water zouter en bevat het andere planten en vissen.

Het is leuk om te kijken hoe jouw hond op het strand reageert. Stapt hij voorzichtig in het losse zand of rent hij meteen rond alsof hij niet anders gewend is? Schrikt hij van het water dat het strand opkomt, of duikt hij gelijk enthousiast een golf in? Net als mensen kunnen honden hierin verschillen. De ene hond zal bedachtzaam het terrein verkennen terwijl de ander er vol overgave op afrent. Door een dagje naar een nieuwe omgeving te gaan, leer je jouw hond dus nog beter kennen!

Strandwandeling

Kijk vooraf of honden zijn toegestaan

Honden zijn in Nederland en België niet op elk strand welkom. Op de meeste stranden gelden regels voor de toegankelijkheid. Deze regels verschillen vaak per seizoen. In de zomer ligt het strand overdag vol met dagjesmensen, waardoor je vaak alleen in de ochtend en avond welkom bent met jouw hond. In de winter, wanneer er minder mensen op het strand zijn, mag je vaak de hele dag met jouw hond op het strand wandelen. Om teleurstellingen te voorkomen, kun je het beste vooraf informatie opzoeken over het strand waar je heen wilt gaan.

Als je jouw hond los laat lopen op een strand waar dit toegestaan is, houd hem dan wel de hele tijd in de gaten. Je weet maar nooit of er onverwachts een hoge golf komt, of dat jouw hond ineens besluit om achter een meeuw aan te jagen. Let ook op dat je hond geen zand eet of uit nieuwsgierigheid een kwal aanraakt. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje, vooral in de natuur. Wanneer je de duinen ingaat moet je de hond meestal weer aanlijnen, om de kwetsbare natuur te beschermen. Respecteer deze regels, en laat jouw hond alleen los in gebieden waar dit mag.

Na een flinke wandeling is het fijn om even bij te komen in een strandpaviljoen. Bij veel strandpaviljoens zijn honden welkom, de drinkbak staat vaak al klaar. Het is in een restaurant natuurlijk wel beter om jouw hond aangelijnd te houden.

Strandwandeling

Vermijd de middagzon

Als je in de zomer met jouw hond naar het strand gaat, kun je het beste ’s ochtends of ’s avonds gaan. Niet alleen omdat dit op veel stranden de enige toegestane tijden zijn, maar ook omdat het overdag vaak te warm is. In de volle zon loopt een hond risico op uitdroging en een zonnesteek, probeer de hete middagzon daarom te vermijden. Ook wordt het zand heel heet in de zon, wat de pootjes van jouw hond kan verbranden.

Hier vind je meer tips om jouw hond koel te houden in de zomer.

Wanneer jullie samen een lange wandeling gaan maken is het slim om een flesje water en een drinkbakje mee te nemen. Zo kun je jouw hond altijd wat te drinken geven, ook als hij niet welkom is in een strandpaviljoen. Het is bovendien gevaarlijk voor honden om te veel zeewater te drinken, omdat dit veel te zout is. Door jouw hond steeds wat fris water te geven, voorkom je dat hij uit de zee gaat drinken.

Voor wat vertier op het strand , kun je wat lekkere snacks meenemen en een frisbee of tennisbal. Zo kun je er samen een heerlijke ochtend of avond van maken.