Tips om je hond te ondersteunen bij artrose

Wat is artrose eigenlijk precies?

Artrose is een veelvoorkomende aandoening bij honden. Sommige studies geven aan dat zelfs meer dan 50% van de oudere honden hier last van heeft. In de volksmond wordt artrose ook wel gewrichtsslijtage genoemd, maar dat is eigenlijk geen juiste benaming. Er vormt zich juist extra bot op de plaats waar het gewrichtskapsel op het bot aanhecht.

Het vervelende voor de hond is dat artrose kan zorgen voor gewrichtsirritatie. Bewegen gaat daardoor minder soepel. In het begin is dit vaak alleen merkbaar na een periode van rust (bijvoorbeeld na een wat langere slaap), maar in een later stadium wordt het minder soepel bewegen permanent.

Is artrose volledig geneesbaar?

Artrose is helaas niet te verhelpen. Wanneer je hond hier last van heeft, is het proces onomkeerbaar. Het goede nieuws is dat de ontwikkeling van artrose wel te vertragen is en dat de gevolgen (pijn en irritatie) goed te behandelen zijn. De behandeling berust op een aantal pijlers:

TIP 1. Natuurlijke pijnbestrijding
Honden hebben geen last van de artrose zelf, maar wel van de ontstekingen in gewrichten die ontstaan door de artrose. De pijn kan door ontstekingsremmers verminderd worden, maar ook op een natuurlijke manier worden onderdrukt met Omega 3 en Omega 6-vetzuur.

TIP 2. Gewicht op peil houden
Uit onderzoek is gebleken dat overgewicht een belangrijke factor is bij gewrichtsproblemen. De gewrichten worden overbelast waardoor langzaam artrose opgebouwd wordt. Voor de behandeling van artrose is beperking van overgewicht dan ook van belang om verdere artrosevorming af te remmen en om de rust in de gewrichten te bevorderen. Let dus goed op de hoeveelheid voedsel en de hoeveelheid beweging.

TIP 3. Balans tussen rust en beweging
Het is belangrijk het gewricht – en dus je hond – rust te geven. Dit betekent 5-6x per dag aangelijnd uitlaten, maximaal 5 minuten per keer. Hoe lang dit moet worden volgehouden is afhankelijk van de mate van artrose en de ernst van de verschijnselen (dit kun je het beste met je dierenarts overleggen). Als de klachten na verloop van tijd verdwenen zijn, kan de beweging langzaam worden opgevoerd. Let er wel op dat je hond in deze fase nog steeds is aangelijnd en ontstekingsremmers gebruikt. Goede beweging voor een hond met artrose is rechtlijnig, zoals zwemmen, naast de fiets lopen en trimmen.

TIP 4. Ondersteuning van de gewrichten
Om het gewricht zo gezond en soepel mogelijk te houden, heeft je hond baat bij stoffen als Glucosamine en chondroïtinesulfaat. Deze stoffen ondersteunen de gewrichten.

TIP 5. De juiste voeding
De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de rol van voedingsstoffen bij het verminderen van artroseklachten. Bij Kynofit baseren we onze artrosevoeding op de onderzoeken die Prof. Dr. Ir. Anton Beynen heeft uitgevoerd naar het verband tussen voeding, gezondheid en ziekte bij honden. Daardoor konden we veel honden met artrose – en hun baasjes – helpen bij het verminderen van de klachten.

Waarom Kynofit Artrose-voeding?

  • Het bevat de natuurlijke pijnbestrijders Omega 3- en Omega 6 vetzuur;
  • Het is een light product waardoor de hond niet in gewicht toe zal nemen;
  • Het bevat glucosamine, chondroïtinesulfaat en gelatinaat. Deze stoffen stimuleren de aanmaak van kraakbeen en remmen de afbraak daarvan, waardoor de ontwikkeling van de artrose zal afremmen;
  • De effecten zijn in 4 tot 6 weken merkbaar.

Extra tips

  • Orthopedisch hondenkussen: een matras gevuld met traagschuim zorgt voor comfortabele ligging in rust en zo voor een ontlasting van de gewrichten;
  • Loopplank: hierdoor is de lastige en belastende sprong in en uit de auto niet meer nodig. Let er wel op dat een loopplank een goede antisliplaag bevat;
  • Hondenfietskar: Zo kun je je hond toch gemakkelijk meenemen op een fietstochtje.