Gepost op

De speurneus van de hond

Speurneus

De neus van de hond is misschien wel het interessantste onderdeel van jouw trouwe viervoeter. Wist je dat een hondenneus wel tienduizend keer beter is dan een mensenneus? Het is dan ook niet gek dat de mens al eeuwenlang gebruikmaakt van deze topneus, vroeger vooral voor de jacht, maar nu ook voor het opsporen van drugs. Maar waarom is de neus van een hond beter dan die van een mens?

Een natte neus is een goede neus

Elke hondenneus is uniek en heeft zijn eigen ‘neus-afdruk’, vergelijkbaar met onze vingerafdruk. Niet alleen van buiten is elke neus anders, ook van binnen kunnen neuzen erg verschillen. In vergelijking met een mensenneus, is een hondenneus relatief gezien veel langer. Hierdoor biedt de neus ruimte voor meer reukcellen. Ter illustratie: een mens heeft er 5 miljoen, terwijl een hond tussen de 125 en 300 miljoen reukcellen kan hebben! Daarnaast heeft de lengte van de hondenneus ook nog invloed: hoe langer de neus, hoe beter de reuk.

Er spelen ook nog andere factoren die invloed hebben op hoe goed een hond ruikt. Een hond heeft een andere manier van ademhalen dan de mens. Een hond ademt veel sneller en kan tot wel 300 keer per minuut inademen. Hierdoor komt er een constante stroom van verse lucht in de neus, die veel sneller circuleert. Bovendien zijn de hersenen van een hond speciaal ingesteld op geur, en kunnen ze zelfs waarnemen of een luchtje van links of rechts komt. Heel handig als je een spoor volgt.

Om ervoor te zorgen dat dit vernuftige neuzen-systeem optimaal blijft werken, moet het slijmvlies van de neus vochtig blijven. Daarom heeft een hond een natte neus. Nu wil dat niet betekenen dat een droge neus niet gezond is: als jouw hond in de zon heeft gelegen of op een plek is geweest waar de lucht droger was, zal zijn neus warm en droog aanvoelen.

Speurneus

Praktijkspeuren

Wil je wel eens weten hoe het is om te speuren met jouw hond, en wil je graag weten wat jouw hond allemaal ‘vertelt’ als hij aan het snuffelen is? Dan is praktijkspeuren misschien wel iets voor jullie. Praktijkspeuren is een tak van de hondensport waar baasje en hond samen een geurspoor gaan volgen. Ditmaal is het niet de hond die iets leert –die is immers professional op het gebied van speuren- maar het baasje zelf. Je leert hoe jouw hond speurt en waar je op moet letten om te weten of jouw hond het spoor nog volgt.

Praktijkspeuren vergt veel vertrouwen tussen hond en baas en is een goede manier om de band tussen jullie beiden te versterken. Het speuren is fysiek en mentaal uitdagend, vooral voor de hond. Het speuren vergt namelijk opperste concentratie van de hond, maar voor honden is het een van de leukste dingen om te doen. Probeer eens een proefles. Misschien worden jullie nog wel volleerd speurneuzen!

Speurneus

Spelletjes voor neus (en hersenen)

Thuis kun je ook spelletjes doen om de neus –en daarmee de hersenen- van jouw hond te prikkelen. Naast lichamelijke beweging is het voor honden heel belangrijk om mentaal gestimuleerd te worden. Dit voorkomt verveling, maar houdt jouw hond ook mentaal fit. Je kunt bijvoorbeeld een snuffelmat kopen waar je snoepjes in kan stoppen, maar je kan ook zelf puzzels maken. Stop wat lekkers in een doos en vul deze doos vervolgens met toiletrollen, papierproppen of ander materiaal. Om het nog moeilijker te maken, kun je de brokjes zelfs in de toiletrollen doen en deze een beetje dichtvouwen. Snuffelen maar!

De neus is een belangrijk onderdeel van jouw hond en verdient dus af en toe wel wat extra aandacht. De volgende keer als jouw hond oeverloos aan een boomstronk ruikt, verplaats je dan in jouw hond. Voor hem gaat er een hele wereld open bij de boomstronk, dus geef hem af en toe wat tijd om eens lekker te snuffelen.

Eén gedachte over “De speurneus van de hond

  1. […] over jouw hond hebt. Trekt je hond veel aan de lijn of wil je hem meer vrijheid geven om te snuffelen? Met een langere lijn kun je meedoen aan loose leash training. Je leert hoe je jouw hond naast je […]

Reacties zijn gesloten.