Gepost op

Puppy 101: Naar de dierenarts

Wanneer je een puppy in huis neemt komt er veel op je af. Welke spullen heb je nodig, welk voer haal je in huis en hoe voed je een hond goed op? Wij bieden de beste tips voor je puppy in de reeks Puppy 101. Met deze keer: Naar de dierenarts.

Tijdens de eerste maanden van een puppyleven zal hij geregeld naar de dierenarts moeten voor check-ups. Zo krijgt de pup vaccinaties als hij 9 en 12 weken oud is en wordt hij uitvoerig gecontroleerd. Voor veel honden kan een bezoek aan de dierenarts spannend zijn, daarom is het belangrijk om al vroeg te beginnen met jouw puppy laten wennen aan de dierenarts. Maar hoe pak je dit aan?

Het uitzoeken van een dierenarts

Voordat je een puppy welkom heet in jouw huis, is het belangrijk om een goede dierenarts uit te zoeken. Ga op onderzoek uit en kijk welke praktijken er in de buurt zitten. Denk er hierbij wel om dat de dierenarts niet te ver weg zit. Als jouw puppy onverwachts ziek wordt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk hulp krijgen. Als je een selectie hebt gemaakt, kun je de praktijken bellen of je langs kan komen. Zo kun je je een beeld vormen van de praktijk, maar ook de medewerkers en of je je prettig voelt bij deze dierenarts.

Als je van plan bent om een hondenverzekering af te sluiten, doe dit dan ruim van te voren. Er gaat vaak aardig wat tijd over heen voordat alles verwerkt is. Als je de verzekering vroeg afsluit, kom je niet voor onverwachte kosten te staan tijdens het eerste bezoek aan de dierenarts.

Feestje bij de dierenarts

Naar de dierenarts gaan is niet altijd leuk voor de pup. Een vreemd mens dat aan je loopt te frunniken en je een prik geeft: voor veel honden kan dit een angstige ervaring worden als je er niet goed mee om gaat. Daarom is het belangrijk om van het eerste bezoek een feestje te maken.

Veel spelen is een goede manier om jouw puppy te laten ontspannen. Wachten kan soms best lang duren en de vreemde omgeving kan zorgen voor spanningen bij de pup (en de baas). Door te spelen leid je jouw puppy af en associeert hij het wachten met iets leuks, in plaats van met nare prikjes.

Als jouw puppy aan de beurt is, lok hem dan spelend de behandelkamer in. Neem vervolgens ruim de tijd om de pup te laten wennen aan de dierenarts. Vraag de dierenarts of hij jouw puppy wat brokjes wil geven. Tijdens de behandeling kan je de halsband met een hand vasthouden terwijl je de pup voert met de andere hand. Blijft dit doen totdat de dierenarts klaar is. Speel vervolgens nog wat met de puppy in de wachtkamer voordat je weer vertrekt. Zo weet hij dat het bezoekje wordt afgesloten met iets leuks!

Je kan er zelfs voor kiezen om voorafgaand aan de tweede vaccinatie een keer langs te gaan. Zo kunnen de dierenarts en jouw puppy kennis maken. Tijdens dit bezoek kun je extra spelen met de pup en hem belonen met lekkere brokjes. Zo krijgt de pup een positieve associatie met de dierenarts en zal hij het minder erg vinden om mee te gaan.

Commando: tandjes

De dierenarts kijkt altijd het gebit van jouw puppy na. Het is daarom handig om de pup te leren dat het normaal is dat mensen af en toe zijn tandjes willen zien. Bouw dit rustig op, omdat het geen natuurlijk gedrag voor een puppy is en misschien eng over kan komen. Raak eerst voorzichtig de snuit aan en beloon de pup als hij dit toelaat. De volgende stap is het lipje geregeld kort optillen. Als hij dit toelaat, beloon hem. Als de puppy zich terugtrekt, ga een stap terug en blijf oefenen. Zodra de puppy dit toelaat, kan je voorzichtig met een hondentandenborstel over de tandjes gaan. Als jouw puppy dit “trucje” geleerd heeft, wordt het niet alleen gemakkelijker om het gebit te checken, maar ook om af en toe de tanden te poetsen.

Een bezoek aan de dierenarts hoeft helemaal niet eng te zijn. Het is belangrijk dat zowel jij als jouw puppy zich prettig voelen bij de dierenarts en daarom is het goed om vroeg te beginnen met dierenarts-training. Zo bespaar je een hoop nare bezoeken met een angstige hond.


Wil je meer informatie over het opvoeden van je puppy en waar moet je aan denken als je een puppy krijgt?