Gepost op

Puppy 101 : Hondensporten

Wanneer je een puppy in huis neemt komt er veel op je af. Welke spullen heb je nodig, welk voer haal je in huis en hoe voed je een hond goed op? Wij bieden de beste tips voor je puppy in de reeks Puppy 101. Met deze keer: opvoeding en vermaak met hondensporten.

Een goede opvoeding begint met een puppycursus

Een essentiële stap in de opvoeding van een hond is het volgen van een puppycursus. In een puppycursus leer je jouw hond een aantal basisvaardigheden, zoals zitten op commando, aan de lijn lopen en veilig spelen met mensen en honden. Kortom, je laat je puppy opgroeien tot een gehoorzame, betrouwbare hond.

Hondensporten: leuk voor mens en hond

Heb je na de puppycursus de smaak te pakken? Dan is het leuk – en gezond bovendien – om samen een hondensport te beoefenen. Naast de bekende gehoorzaamheids- en apporteeroefeningen zijn er ook sporten waarbij je allebei actief kunt zijn.

Het type sport moet passen bij jezelf én bij je hond. Is jouw hond een jachthond van origine, dan zal hij veel plezier beleven aan apporteer- en speuroefeningen. Heeft jouw hond veel energie, kies dan voor een actieve sport.

Canicross: dit is de ultieme sport voor hardloopliefhebbers met energieke honden. Canicross is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond. De hond rent voor het baasje uit, waarbij ze verbonden zijn door een elastische band die bevestigd is aan een heupgordel. Er zijn in Nederland verschillende canicross-loopgroepen actief waar je je bij kunt aansluiten. Neem eens een kijkje op Carnicross Nederland.

 

Doggy Dance: maak samen met je viervoeter de dansvloer onveilig tijdens Doggy Dance. Deze leuke hondensport bestaat in twee varianten: Heelwork to Music en Freestyle. Bij de eerste variant staat gehoorzaamheid centraal, want tijdens de dans is het de bedoeling dat jouw hond jou volgt. Tijdens Freestyle kunnen jullie lekker je energie kwijt én werken aan de hond-baasrelatie. Hebben jij en je hond talent voor Doggy Dance? Dan kun je zelfs meedoen aan wedstrijden.

Frisbee: een van de meest toegankelijke en bekende hondensporten is frisbeeën. Ga hierbij wel voorzichtig te werk – deze sport is niet voor alle honden geschikt en je huisdier kan hierbij gewond raken. Maar wanneer je een beetje geoefend hebt en jij en je hond goed op elkaar ingespeeld zijn, is dit een ontzettend leuke sport die je bijna overal kunt beoefenen.

Wat voor sport je ook kiest, het belangrijkste is dat jouw hond voldoende beweging krijgt. De dagelijkse wandelingen vormen natuurlijk al een goede basis. Kies een vorm van beweging die past bij jou en je hond en geniet van deze tijd die je samen doorbrengt!


Wil je meer informatie over het opvoeden van je puppy en waar moet je aan denken als je een puppy krijgt?