Gepost op

Op pad met je hond: wat neem je mee?

Nu de zomer voorbij is en de herfst weer om de hoek komt kijken, wil je graag weer met jouw hond op pad, om samen te genieten van de natuur. Is het de eerste keer dat jouw hond mee gaat, of wil je graag een nieuwe wandel-outfit voor jouw viervoeter aanschaffen? En wat neem je eigenlijk nog meer mee op een goed voorbereide wandeling? We zetten de belangrijkste wandelaccessoires voor je op een rij.

Halsbanden in soorten en maten

De allerbelangrijkste wandelaccessoires zijn toch wel de halsband en riem. Maar als je door de dierenwinkel loopt, wordt je overspoeld door de hoeveelheid riemen, tuigjes en halsbanden die ze aanbieden. Zoveel verschillende varianten: welke moet je nu kiezen?

Iedereen is wel bekend met de vertrouwde halsband. De naam halsband zegt het al: deze band loopt alleen om de hals van de hond. Deze band heeft zo zijn voordelen: de bewegingen van de poten en borst worden niet belemmerd en jouw hond komt minder snel ergens aan vast te zitten. Maar er is één groot nadeel aan de halsband. Juist omdat deze alleen om de nek van jouw hond zit, kan het gebruik van een halsband schadelijk zijn voor honden die veel aan de riem trekken. Zelfs goed opgevoede honden kunnen ineens de kolder in de kop krijgen en achter iets aan willen rennen. De kracht die er dan op de halsband komt te staan, kan zo groot worden dat de kwetsbare hals wordt beschadigd en de hond een nekblessure oploopt.

X- en Y-tuigjes

Een alternatief voor de halsband is het tuigje. In tegenstelling tot de halsband heeft het tuigje meerdere banden, die over de buik en borst lopen. Hierdoor wordt de trekkracht beter verdeeld over het hele lichaam van de hond. Er zijn verschillende typen tuigjes. Zo lopen de zogenaamde Y-tuigjes in een Y-vorm over de borst, maar bestaan er ook tuigjes met horizontale borstbanden. Welk tuigje het beste bij jouw hond past, hangt af van de lichaamsbouw van jouw hond. Het is belangrijk om te onthouden dat er genoeg ruimte vrij moet zijn bij de luchtpijp en rondom de poten, zodat hij deze onbelemmerd kan gebruiken. Een ander voordeel van het tuigje is dat je meer controle hebt over jouw hond. Een korte correctie is niet alleen voelbaar in de nek, maar in het hele lichaam van de hond.

De juiste riem

Aan halsbanden en tuigjes moet natuurlijk een riem geklikt worden. De standaardriem is verkrijgbaar in allerlei maten en materialen. Het voordeel van een standaardriem is dat je een goede controle over jouw hond hebt. Trekt je hond veel aan de lijn of wil je hem meer vrijheid geven om te snuffelen? Met een langere lijn kun je meedoen aan loose leash training. Je leert hoe je jouw hond naast je kan laten lopen zonder te trekken en hoe je hem kan corrigeren met een ‘losse lijn’.

Wil je wel de bewegingsvrijheid, maar toch iets meer controle over de hond? Dan is een flexlijn een goede optie. De flexlijn is een opgerolde riem in een kunststof kasje, die uitrolt naarmate de hond verder loopt. Dankzij de stopknop kun je de lijn op elke lengte stopzetten, zodat je jouw hond genoeg bewegingsvrijheid geeft en hem ook kan laten zwemmen. Let er wel op dat je de flexlijn koopt die bij de gewichtsklasse van jouw hond past. Hoe hoger de klasse, hoe meer kracht er gebruikt wordt om de lijn weer in te trekken. Een te kleine hond kan dan een flinke klap krijgen. En net als bij een gewone lijn, moet een hond ook leren om aan de flexlijn te lopen.

Op pad met je hond

Proviand

Als de lijn is uitgekozen, is het tijd om de wandeling in te gaan plannen. Voor elke wandeling, hoe kort ook, is het handig om wat snoepjes mee te nemen voor jouw hond. Je kunt hem zo altijd belonen als hij goed gedrag vertoont, bijvoorbeeld als hij meteen aan komt rennen als je hem roept. Mocht je de wandeling vaker gebruiken om dingen aan te leren, is het ook handig om de clicker mee te nemen.

Voor langere wandelingen is het ook gewoon gezellig om samen met jouw hond ergens te gaan picknicken. Neem wat lekkers voor hem mee, zoals een kauwbot, en voor jezelf een lekkere lunch. Zo stap je met goede moed weer verder. Bovendien verbruikt jouw hond ook meer energie bij lagere temperaturen, dus een tussendoortje kan geen kwaad. Bij langere wandelingen is het ook belangrijk dat jouw hond genoeg vocht binnenkrijgt. Neem voor hem ook een flesje water mee. Je kan jouw hond uit de fles laten drinken, maar er zijn ook inklapbare drinkbakken verkrijgbaar.

Nu het in de herfst steeds eerder donker wordt, is het belangrijk om goed zichtbaar te blijven. Neem wat lampjes mee om aan de halsband te bevestigen, en zorg dat je zelf ook goed zichtbaar blijft.

Voor meer tips voor herfstwandelingen, kun je onze blog “Wandelen tussen de herfstbladeren” lezen.

Het kan even wat training kosten in het begin, maar als jullie het wandelen samen onder knie hebben dan kun je heerlijke tochten gaan maken. Wandelen in je eentje is snel saai, maar met jouw hond ben je nooit alleen.