Gepost op

Mijn hond trilt, wat betekent dat?

Hond trilt

Honden kunnen trillen om allerlei verschillende redenen. Als baasje ga je je zorgen maken als je hond vaker en aanhoudend aan het trillen is. Er is niet altijd iets ernstigs aan de hand.

Oorzaken

Om een beeld te krijgen welke oorzaken trillen allemaal kan hebben, geven we hier een opsomming: ziekte, pijn, syndroom, spanning, angst, stress, ouderdom en aandacht. Een aantal van deze oorzaken liggen erg dicht bij elkaar. Waar moet je op letten?

Ziektes, aandoeningen en pijn

Een hond gaat trillen bij koorts en griep. Het lichaam warmt op om ziektekiemen te bestrijden en daardoor krijgt je hond het koud. Meestal gaan koorts en griep gelukkig vanzelf over.

Trillen en koorts kunnen ook horen bij schildklier gerelateerde ziektes, besmettingen als hondsdolheid en infectieziektes die teken overbrengen. Als de koorts en het trillen dus aanhouden, is het zeker raadzaam naar de dierenarts te gaan.

Er zijn ook aandoeningen waarbij trillen een aanhoudend symptoom zijn, zoals ‘Shaker Dog Syndrom’. Dit is aandoening aan het zenuwstelsel. Het gaat gepaard met snelle oogbewegingen, toevallen en moeite met lopen. Een dierenarts kan vaststellen of er sprake is van dit syndroom. Het is te behandelen met medicijnen.

Honden trillen als gevolg van pijn. Hierbij kan je denken aan een ontstoken nagel, obstipatie of een worminfectie. Pas extra goed op als je hond is gevallen of een ongeluk(je) heeft gehad. Schade aan intern weefsel of de organen zijn aan de buitenkant niet zichtbaar. Schakel altijd een huisarts in bij twijfel.

Een senior hond kan ook trillen door ouderdomskwalen.

Kynofit biedt speciale voeding voor senior honden. Deze hoogwaardige en uitgebalanceerde voeding sluit aan op de specifieke behoeften van oudere honden.

Hond trillen

Spanning, angst en stress

Wanneer de mentale balans van je hond verstoord wordt, kan dat ook zorgen voor trillingen. Als de directe omgeving onvoorspelbaar en onveilig aanvoelt, maakt je hond meer adrenaline aan. Dit hormoon wordt actief om te kunnen vechten of vluchten. Als zulke spanning aanhoudt, is dat ongezond voor je hond.

Er zijn ook tijdelijke situaties die spanning oproepen voor je hond, zoals een scheiding, vakantie of verhuizing. Aanpassen aan de nieuwe situatie kan dan lastig zijn, ook voor je hond. Extra steun geven kan dan geen kwaad!

Een omgeving die te veel prikkels geeft aan je hond, kan ook zorgen voor angst en trillen. Bijvoorbeeld een bezoek aan een drukke markt of ineens een feestje in huis. Een andere factor is onzekerheid. Als je hond niet weet wanneer jij weer terug komt bijvoorbeeld. Maar ook een inconsequente opvoeding zorgt voor onzekerheid. Allemaal factoren om rekening mee te houden.

Benieuwd naar de 10 meest gemaakte fouten in de opvoeding van een puppy?

 

Aandacht en vitaliteit

Gelukkig zijn er ook nog positieve oorzaken voor het trillen van je hond. Het kan een manier zijn om eens extra geaaid en geknuffeld te worden. We hebben allemaal wel eens behoefte aan troostende aandacht, je hond dus ook. Bij deze situatie is er dus niks aan de hand.

Of je hond kan simpelweg niet wachten tot je voer geeft, met hem of haar gaat wandelen en spelen. Soms is het gewoon anticipatie en levenslust!


Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Tips om jouw hond te ondersteunen bij artrose

Wat moet je ermee, diarree?

Omgevingsallergie bij honden

Help mijn hond eet niet – honden met minder eetlust