Gepost op

Leven als kat en hond

‘Leven als kat en hond’, wie kent het spreekwoord niet. Het doet vermoeden dat honden en katten niet de beste maatjes zijn, maar niets is minder waar. Er zijn genoeg huishoudens waar beide viervoeters vreedzaam samen kunnen leven. Maar hoe laat je jouw hond voor het eerst kennis maken met een kat, of hoe zorg je dat jouw kat de nieuwe hond heel laat? 

Een snuffel-kennismaking

Het introduceren van een nieuwe kat of hond is niet iets wat in een middagje gedaan kan worden. Voordat de twee viervoeters bij elkaar gezet kunnen worden, moeten er nog een aantal voorbereidingen getroffen worden. Het voornaamste punt is of jouw hond of kat überhaupt geschikt is om samen te leven met een ander dier. Heeft jouw huisdier ooit een nare ervaring gehad, zoals een hond die gekrabd is door een kat of een kat die altijd door honden achterna wordt gezeten? In deze gevallen is het geen hopeloze zaak, maar het gaat een hoop geduld en tijd vergen om jouw hond of kat over zijn angst heen te helpen.

Start de kennismaking door de dieren aan elkaars geur te laten wennen. Wrijf met een droge doek over de vacht van beide dieren en leg deze doek bij de voederbak van de ander. Jouw hond of kat kan zo alvast wennen aan de nieuwe geur en ze verbinden de geur ook aan iets positiefs, namelijk eten. Een volgende stap is om beide dieren in hetzelfde huis te hebben, maar in andere kamers. Laat de beestjes uitgebreid snuffelen aan de kamer, voordat je de dieren wisselt van kamer. Geef ze vervolgens alle ruimte om de vreemde geurtjes tot zich te nemen. Beloon de dieren met wat lekkers om een positieve associatie te creëren.

Er zijn ook een aantal voorbereidingen die in huis getroffen moeten worden. Met name katten hebben sterk de behoefte aan een eigen plekje. Zo willen ze niet gestoord worden als ze gebruikmaken van de kattenbak, maar ook voederbakjes kunnen beter gescheiden blijven. Je kan bijvoorbeeld het voerbakje van de kat op een hogere plek zetten en ze beide op andere tijden eten geven.

Leven als kat en hond

Introductie

Als alle voorbereidingen zijn getroffen en beide dieren gewend zijn geraakt aan de geur van de ander, is het tijd om ze met elkaar kennis te laten maken. Verwacht niet dat beide dieren elkaar in de armen vliegen: het blijven natuurlijke vijanden. Om een oorlog te voorkomen, zal de eerste kennismaking plaats moet vinden op een neutrale plek. Zorg dat er voor de kat een toevluchtsoord beschikbaar is, zoals een kattenklimtoestel. De kat kan vanaf deze plek de hond rustig gadeslaan.

Zorg dat beide dieren rustig en nieuwsgierig zijn. Maak eerst een flinke wandeling met de hond en geef beide dieren te eten, zodat ze voldaan zijn. Om te voorkomen dat de hond achter de kat aan gaat jagen en daarmee een eerste ontmoeting verpest, kan je hem het beste aan de lijn houden. Als de hond zich in de kamer bevindt en helemaal rustig is, kan iemand anders de kat binnenlaten.

Belangrijk is om de kat zelf de ruimte te geven in wat hij met de hond wil doen. Waarschijnlijk zal hij eerst naar een hoge plek vluchten om de situatie en de ‘tegenstander’ te observeren. Maak de eerste kennismaking niet te lang: alle nieuwigheid neemt angst en spanning met zich mee, voordat dit wordt omgezet in nieuwsgierigheid. De kennismaking is een proces dat meerdere dagen tot weken in beslag zal nemen voordat het goed zal verlopen. Begin met 5 minuten per dag en bouw dit langzaam op naar 15 minuten. Probeer na een tijdje de normale gang van zaken te introduceren, zoals koken of de krant lezen, zodat de dieren begrijpen dat dit een normale situatie is. Er zal ongeveer een half jaar verstrijken voordat beide dieren zonder toezicht bij elkaar gelaten kunnen worden.

Het is in dit proces van groot belang om zelf rustig te blijven: nervositeit wordt namelijk overgedragen naar de dieren. Aai de hond en kat en praat ze rustig en zachtjes toe. Als de hond onrustig wordt, ga dan tussen hem en de kat zitten om hem af te leiden. Spreek hem niet geruststellend toe, omdat hij dan denkt dat zijn gedrag beloond wordt. Blijf goed op de lichaamstaal van beide dieren letten, zodat je meteen kan ingrijpen zodra er irritatie of agressie optreedt.

De weg naar een vreedzame, viervoetige samenleving is lang en kan vol hobbels zitten, maar zeg nu zelf: hoe meer dieren, hoe meer vreugd! Blijf kalm en consequent tijdens elke kennismaking en je zult zien dat zelfs de grootste vijanden samen kunnen leven.