Gepost op

De lente komt, en zo ook de parasieten: hulp bij het bestrijden van ongewenste gasten op je hond

Als de dagen langer en warmer worden en wij er weer op uit trekken met onze trouwe viervoeters, worden ook de parasieten weer actiever. Veel dierenartsen raden aan om de huisdieren het hele jaar door te beschermen tegen deze nare beestjes, maar vooral in de warmere maanden is het erg belangrijk om je huisdier regelmatig te checken op ongewenste vachtbewoners. Maar welke beestjes vallen onze honden nou lastig en belangrijker, hoe kom je er vanaf?

Vlooien

Vlooien zuigen bloed en spugen speeksel terug in je hond. Dit speeksel kan erg veel jeuk veroorzaken voor je hond, en kan zelfs leiden tot allergische reacties zoals kale plekken en een rode huid. Vlooien zijn ook vaak dragers van allerlei ziektes. Om na te kijken of je viervoeter last heeft van vlooien, kan je met een vlooienkam op zoek gaan naar vlooien of vlooienpoepjes.

Vlooien zijn zeer goed preventief te bestrijden. Het is alleen wel belangrijk om dit regelmatig te doen. Er zijn pipetten die je om de zoveel weken moet aanbrengen of vlooienbanden die meerdere maanden bescherming bieden. Als je hond dan toch ten prooi valt aan vlooien, kan je hem/haar wassen met anti-vlooienshampoo. Het is ook belangrijk om de omgeving aan te pakken, zoals dierenkussens en kleden, omdat vlooien zich ook daar bevinden.

Wormen

Het wil wel eens gebeuren dat je hond tijdens het wandelen een hapje neemt van een dood dier of, nog viezer, van ontlasting. Als de ontlasting of het karkas besmet zijn met wormen, kan deze besmetting overgaan op je hond. Het is daarom heel belangrijk om je hond goed te ontwormen gedurende de warme maanden.

Er zijn heel veel verschillende wormen, maar een besmette hond vertoont meestal symptomen als gewichtsverlies, verminderde of juist verhoogde eetlust, lusteloosheid en (bloederige) diarree. Wacht echter niet op het zien van symptomen: sommige infecties verlopen bijna zonder symptomen en in andere gevallen kan het al te laat zijn.

Ook voor wormen geldt dus: voorkomen is beter dan genezen. Naast dat sommige infecties kunnen leiden tot levensbedreigende situaties of zware operaties, kunnen infecties blijvende schade aanrichten in het lichaam. Gelukkig zijn wormen goed te behandelen met een wormenkuur. Het is belangrijk om je hond minstens 4x per jaar te ontwormen. Probeer te voorkomen dat je hond van dode dieren of ontlasting eet en houd je viervoeter vrij van andere parasieten, die ook wormen bij zich kunnen dragen.

Teken

Deze spinachtige parasieten kruipen tussen de haren van je hond, op zoek naar een goed plekje om zich vast te hechten en bloed op te zuigen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komen teken niet alleen in het bos voor, maar lopen honden in veel gevallen de tekenbeet zelfs in eigen tuin op. De teek loopt namelijk van grassen en planten gemakkelijk je hond op. Dus goed en regelmatig controleren is altijd belangrijk.

Om een tekenbeet te voorkomen, is het belangrijk om je hond na elke wandeling goed na te kijken. Het duurt meestal 24 uur voordat een teek zich vastbijt en als je geluk hebt, kan je het beestje op tijd uit de vacht halen.

Er zijn ook vele middeltjes op de markt die je hond preventief beschermen. Pipetten bijvoorbeeld, die je om de 3 á 4 weken tussen de schouderbladen moet druppelen en zowel preventief beschermen als al bestaande teken doodt. Tekenbanden zijn ook een oplossing. Deze bieden bescherming voor een heel seizoen en wassen ook niet uit als je hond in het water speelt, zoals bij pipetten kan gebeuren. De werkzame stof wordt ook niet opgenomen door het lichaam van je hond, maar vormt een soort beschermlaag om je viervoeter heen. Het gif zorgt ervoor dat elke teek die bijt binnen korte tijd doodgaat.

Als je hond toch is gebeten, ga niet lopen trekken aan de teek. De teek zal dan ‘overgeven’ en zijn speeksel laten lopen, wat de kans op besmetting vergroot. Een teek kan je het beste verwijderen met een tekentang. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid van de hond vast en draai of schuif hem er rustig en voorzichtig uit. De monddelen van de teek komen dan los, waardoor je hem makkelijk weg kan halen.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn talloze beestjes die jouw hond tot last kunnen zijn in de warme maanden. Gelukkig zijn er heel veel dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw trouwe viervoeter goed beschermd op pad gaat. Zorg dat je jouw hond regelmatig controleert en zorgvuldig beschermt en niets zal jullie lenteplezier in de weg staan.