Posted on

Puppy 101: Laat je pup er (g)een plasje overheen doen

Zindelijkheid Pup

Lief, ondeugend, nieuwsgierig… Je nieuwe pup is van alles, maar zindelijk vaak nog niet. Alles valt te leren en zindelijk worden is één van die dingen. In dit blog vind je de belangrijkste tips en trucs rond het zindelijk maken van je hond. 

Wat is zindelijkheid precies en hoe leer je jouw pup dat aan?

Zindelijkheid is de natuurlijke neiging van de hond om zijn nestomgeving niet te bevuilen bedoeld. In de eerste paar weken van het puppyleven zorgt de moeder ervoor dat het nest schoon blijft, daarna zoekt de puppy meestal zelf een plek buiten het nest op. Om te voorkomen dat jouw hond zijn behoefte in huis gaat doen, moet je hem leren dat het hele huis zijn nestomgeving is.

Leg de eerste tijd overal in huis wat kranten neer, om ongelukken te voorkomen. Vervolgens is het belangrijk om goed in de gaten te houden wanneer de pup zijn behoefte wil gaan doen. Als je pup onrustig wordt en gaat draaien en snuffelen, lok je de pup mee naar buiten en laat hem zijn behoefte doen.

Structuur is belangrijk voor de pup. Het is handig om in het begin op vaste tijden naar buiten te gaan, zodat je kleine viervoeter gewend raakt aan bepaalde tijden. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om de pup na het slapen, eten en spelen direct mee te nemen naar de plaats waar hij of zij zijn behoefte mag doen. Je kunt ervoor kiezen om je pup op commando een behoefte te laten doen en meteen daarna een beloning te geven.

Zindelijkheid Pup

Natuurlijke instincten

Honden bevuilen van nature hun eigen nestomgeving niet graag. Ben je een keer wat langer weg of heb je een pup die in de bench plast? Probeer dan om de bench te verkleinen, door er bijvoorbeeld een bananendoos in te zetten. Zo wordt de nestomgeving verkleind en wordt de pup meer geprikkeld om de plas op te houden.

Je kunt ook een krant gebruiken om de pup zindelijk te maken. Je legt dan verspreid door de kamer een paar kranten neer. Op vaste tijden en als je signalen opvangt dat je hond moet plassen zet je deze hierop. In de loop van de tijd verminder je het aantal kranten.

Foutje, bedankt!

Natuurlijk gaat het ook nog wel eens fout, maar dat hoort bij het leerproces. In zo’n geval kun je jouw pup optillen. Vaak stopt deze dan met plassen. Daarna kun je hem of haar buiten neerzetten en meteen daarna belonen. Zorg er ook voor dat je de momenten voor buiten plassen en voor buiten spelen uit elkaar houdt, zodat je hond tijdens het spelen niet vergeet te plassen.

Het kan ook zijn dat je pup bij begroeting van mensen of andere honden een klein beetje urine verliest. Dit hoort niet bij zindelijkheid maar noem je een onderdanigheidsplasje. Je kunt je pup in zo’n geval het beste negeren. Straffen werkt averechts: de pup gaat zich dan namelijk vaak nog onderdaniger gedragen.

Wanneer jouw pup volledig zindelijk is, hangt af van het ras. Het kan weken, maar ook maanden duren. Tot die tijd blijft het gestructureerd oefenen en trainen.


Wil je meer informatie over het opvoeden van je puppy en waar moet je aan denken als je een puppy krijgt?