Gepost op

Help mijn hond eet niet – Honden met minder eetlust

Heeft jouw hond plotseling geen zin meer in eten? Of is hij altijd al een slechte eter geweest? Het kan erg frustrerend zijn als je hond zijn eten laat staan. Je vraagt je misschien af: waarom heeft mijn hond minder eetlust? 

Wanneer jouw hond een dagje zijn eten laat staan dan is er doorgaans nog niks aan de hand. Heeft jouw hond echter langer dan vierentwintig uur geen zin in eten, dan doe je er goed aan om advies te vragen aan de dierenarts. Een gebrek aan eetlust kan namelijk een symptoom zijn van een ziekte, zeker als dit gepaard gaat met andere symptomen.

Is jouw hond nog altijd zijn vrolijke zelf, vertoont hij geen tekenen van een ziekte en heeft hij sporadisch geen zin in eten? Dan hebben we een aantal tips voor je.

Voer

Het kan zijn dat jouw hond even geen zin heeft in zijn eten. Stap niet gelijk over op ander voer, want veel honden kunnen daar niet goed tegen. Beter is het om wat manieren uit te proberen om je hond weer aan het eten te krijgen.

De eerste stap is om er niet te veel aandacht aan te schenken. Haal gewoon de voerbak weg en probeer het een paar uur later of de volgende dag nog eens.

Heeft hij de volgende dag nog steeds geen zin? Probeer er dan een spelletje van te maken. Er bestaan hondenspeeltjes waar je voer in kan stoppen. Wie weet kun je jouw hond op die manier stimuleren om weer te gaan eten.

Iets anders wat je kunt proberen is wat warm (niet heet) water over de brokken te gieten. Hierdoor worden de brokken wat zachter en geef je jouw hond een andere eetervaring. Verandering van spijs doet soms eten.

Omgeving

Er kan zich ook iets in de omgeving van de hond afspelen wat maakt dat hij minder zin heeft in eten. Een voorbeeld is de voerbak en de plek waar deze staat. Let er op dat de bak niet kan verschuiven tijdens het eten en kies een bak die je goed schoon kunt maken. Wat de plek betreft vinden sommige honden het prettiger om afgezonderd te eten. Probeer eens uit of een andere plek jouw hond doet eten.

Een tweede omgevingsfactor is stress. Honden zijn heel gevoelig en kunnen reageren op een stressvolle omgeving. Ga je bijvoorbeeld binnenkort verhuizen en ben je daar al druk mee, of ben je druk bezig om alle koffers te pakken voor de vakantie, dan kan jouw hond daarop reageren door minder te eten. Wees je hier bewust van en kijk of je jouw hond hiermee kunt helpen. Gedraag je bijvoorbeeld rustig in zijn bijzijn, of laat hem een paar dagen bij anderen logeren als je de stress niet kunt wegnemen.

Een derde factor ligt best voor de hand, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Let er eens op hoeveel snacks je jouw hond geeft in de loop van de dag, en ook hoeveel hij wellicht van andere mensen krijgt. Misschien krijgt hij wel zoveel snacks dat hij ’s avonds geen behoefte meer heeft aan eten.

Hoeveelheid voer

Tot slot kan de hoeveelheid voer een rol spelen. Eet jouw hond telkens maar zijn halve bakje leeg, dan kan het zijn dat je hem te veel geeft. Wanneer een hond bijvoorbeeld ouder wordt, dan neemt zijn energiebehoefte af. Kijk daarom eens of je jouw hond wel de juiste hoeveelheid voer geeft. Het voedingsadvies van Kynofit kan je daarbij helpen.

Het kan even een zoektocht zijn om te ontdekken waarom je hond minder eetlust heeft. Onthoud dat dit niet altijd een groot probleem hoeft te zijn. Het is honden-eigen om af en toe wat minder zin te hebben in eten. Maar raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts, want het welzijn van jouw hond is natuurlijk het belangrijkst.