Gepost op

Hoe vervoer ik mijn hond in de auto?

Hond in de auto

Ooit zal de dag komen dat jouw hond mee moet in de auto. Hij moet naar de dierenarts, naar puppycursus, of naar de oppas als je op vakantie gaat. Misschien gaat hij zelfs wel mee op vakantie. Niet alle honden vinden het even leuk om met de auto op stap te gaan, en ook puppy’s zullen er aan moeten wennen. Lees alles over hoe je jouw hond leert mee te rijden, hoe je hem het beste kan vervoeren en tot slot nog wat tips voor langere trips.

Hoe leer ik mijn hond om mee te rijden in de auto?

De ene hond is dol op autorijden, de ander vindt de rare geluiden doodeng. Hoe je jouw hond om leert gaan met autorijden, hangt af van zijn reactie op deze nieuwe ervaring. Voordat je op stap gaat, is het handig om de eerste paar keren iemand mee te vragen. Diegene kan jouw hond dan rustig in de gaten houden, terwijl jij je kan richten op het autorijden.

De eerste keer houd je de hond kort aan de riem, zodat hij niet gemakkelijk op kan staan. Een goede taak voor de medepassagier, die jouw hond ook gerust kan stellen. Rijd vervolgens langzaam weg. Jouw hond kan gaan janken of juist enthousiast worden, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat hij rustig en kalm blijft in de auto. Laat hem langzaam wennen aan de rare geluiden en andere sensaties in de auto door steeds korte tripjes te maken. Belangrijk is ook om deze tripjes te eindigen met iets leuks, zodat het autorijden wordt geassocieerd met een beloning. Rijd bijvoorbeeld naar het bos, of geef hem wat lekkers als jullie weer thuiskomen.

Mocht de hond onrustig worden, kalmeer hem dan en corrigeer hem niet. Rijden met de auto is voor hem een compleet vreemde ervaring en hij zal er dus aan moeten wennen. Rijd elke keer een stukje verder en stop soms om hem wat te drinken te geven of wat lekkers.

Hond in de auto

Een hond veilig vervoeren

Hoe je jouw hond veilig vervoert, hangt af van de auto die je tot jouw beschikking hebt. Als je een grote auto hebt, met een kofferbak waarin jouw hond rechtop kan zitten, kan je hem prima daarin vervoeren.

Er zijn verschillende manieren om jouw hond een veilige ruimte te geven in de achterbak. De netten die je soms in auto’s ziet, zijn ideaal om te voorkomen dat jouw hond door de auto klautert. Deze netten voorkomen echter niet dat jouw hond door de auto wordt geslingerd tijdens een botsing. Een rek is iets veiliger, maar om letsel bij jouw hond te voorkomen, kun je dit rek combineren met een autobench. Je kunt zelfs kiezen voor een speciaal tuigje waarmee je jouw hond vast kan zetten in de achterbak.

Heb je een minder grote auto tot je beschikking, dan kun je jouw hond ook op de achterbank vervoeren. Er zijn verschillende tuigjes verkrijgbaar die je vast kan klikken in de gewone autogordel. Bevestig deze verlengstukjes niet aan de halsband maar aan een tuigje, omdat de band jouw pup kan verwonden of los kan schieten. Voor kleine dieren kun je ook een stevige vervoersmand op de vloer achter de bijrijdersstoel plaatsen.

Hond in de auto

Tips voor lange trips

Is jouw hond klaar voor een lange reis, gewend aan tuigje of bench en aan de rare geluiden van de auto? Dan hebben wij nog enkele tips voor lange trips:

  1. Als je een lange autorit maakt, is het belangrijk om geregeld een stop te maken. Een plas- en drinkstop, als het ware. Jouw hond is gewend om op bepaalde momenten van de dag een wandeling te maken, dus grijp deze momenten aan om even te stoppen en jouw hond zijn pootjes te laten strekken. Dit zijn ook goede momenten om hem even wat te laten drinken.
  2. Een auto warmt snel op en honden koelen minder gemakkelijk af dan mensen. Als je een airco in de auto hebt, zet deze dan aan. Je kunt ook een ventilatortje kopen en deze in het contact van de aansteker steken. Ook kun je koelelementen in een handdoek wikkelen, of een koelmat kopen.
  3. Geef je hond geen kauwstokjes in de auto. Als je plots moet remmen of een scherpe bocht moet maken, kunnen deze in het verkeerde keelgat schieten. Geef hem liever een leuk speeltje.
  4. Laat je hond nooit alleen achter in de auto, ook al is het maar voor eventjes. De temperatuur in een stilstaande auto loopt snel op en dit kan leiden tot onherstelbare schade in het lichaam.