Gepost op

Hoe houd ik mijn hond bezig als het buiten koud is?

Veel honden zijn dol op de winter. Ze zullen lekker dollen in de sneeuw en achter sneeuwballen aan rennen. Maar er zijn ook honden die het niet zo hebben op de kou en kleffe sneeuw aan de pootjes. Deze honden blijven liever binnen, gezellig met het baasje naast de verwarming. Deze honden moeten dan op een andere manier hun energie kwijtraken. Maar hoe houd je een hond bezig als het buiten koud is?

Denkspelletjes voor de hond

Als jouw hond het grootste gedeelte van de dag binnen zit, zal hij zich snel gaan vervelen. Om dit te voorkomen, kan je jouw hond mentaal stimuleren met denkspelletjes.

Een simpel maar effectief denkspel is het zoekspelletje. In plaats van de brokjes in de voerbak te doen, kun je een gedeelte verstoppen. Verstop brokjes op verschillende plekken in de kamer als jouw hond zich niet in de kamer bevindt, en laat hem vervolgens snuffelen naar zijn voer. Begin met makkelijke plekjes en maak het geleidelijk aan moeilijker voor de hond, zodat hij beter zijn best moet doen.

Je kan de brokjes ook in een doos doen. Vul deze doos met toiletrollen, papierproppen of ander verstopmateriaal en stop daar de brokjes tussenin. Om het moeilijker te maken, kan je de brokjes in de rollen verstoppen en deze een beetje dichtvouwen. Zo is jouw hond wel even bezig!

Nieuwe trucjes

Je kan jouw hond ook woorden leren, zoals ‘bal’. Leg een bal op de grond en zeg duidelijk ‘pak de bal’. Beloon de hond als hij de bal oppakt. Herhaal dit meerdere keren. Leg vervolgens een ander speeltje ernaast, zoals een touw, en herhaal dan weer ‘pak de bal’. Als hij het touw pakt, zeg je ‘neee’, maar als hij de bal pakt, beloon je hem. Dit kan je met meerdere speeltjes doen. Je kunt hem natuurlijk ook vele andere trucjes leren, zoals het dragen van een emmer of borstel als je gaat schoonmaken. Nieuwe trucjes maken de dag niet alleen interessant, maar versterkt ook de onderlinge communicatie en de baasgerichtheid van jouw hond.

Door een hond mentaal te stimuleren, voorkom je niet alleen verveling, maar zorg je ook dat jouw hond mentaal fit en jong blijft. Daarnaast versterkt het ook jullie band samen, wanneer jullie als Sherlock Holmes en ‘Blafson’ op zoek gaan naar de verdwenen brokjes.

Nieuwe speeltjes

Net als mensen zijn honden dol op cadeautjes. Om jouw hond uit zijn dagelijkse sleur te halen, kun je hem verwennen met een nieuw speeltje. Reuze interessant, een nieuw kauwspeeltje of trektouw. En jouw hond vindt het helemaal geweldig als hij zijn nieuwe speeltje samen met zijn baasje mag delen. Door andere manieren te vinden om met een speeltje te spelen, houd je het spel ook interessant.

Wanneer  je niet elke week een nieuw speeltje wil kopen, kun je oude speeltjes ook ‘vernieuwen’. Berg de oude speeltjes op als jouw hond een nieuwe krijgt. Na een tijdje kan je de speeltjes weer omwisselen en is het als nieuw!

Hoe verleidelijk het ook is om in de winter binnen te blijven, het blijft belangrijk om met je hond naar buiten te gaan. Niet alleen kan jouw hond zo zijn behoefte doen, maar als jouw hond niet naar buiten mag, kan dit leiden tot een gestreste hond. Dus, kleed je warm aan en trek eropuit. Misschien worden jij en jouw hond toch betoverd door het winterse landschap. En denkspelletjes zijn niet alleen leuk voor de winter: ook als je veel wandelt met jouw hond, helpen de spelletjes om de dagelijkse sleur te doorbreken.

2 gedachten over “Hoe houd ik mijn hond bezig als het buiten koud is?

  1. […] Er zijn vele leuke indoor activiteiten die jouw dier stimuleren en voorkomen dat hij zich gaat vervelen. Zo kun je zelf denkspelletjes verzinnen, of hem een nieuw trucje aan […]

  2. […] te maken. Samen een sudoku maken is lastig, maar je kan het brein van jouw hond wel stimuleren door spelletjes voor hem te verzinnen. Zet de neus aan het werk door brokjes te verstoppen en je hond deze te laten […]

Reacties zijn gesloten.