Gepost op

Hoe help ik mijn hond de feestdagen door?

De decembermaand is een maand vol met gezelligheid samen met familie en vrienden. Hierbij mag jouw hond natuurlijk niet ontbreken. Maar de feestdagen zijn niet voor alle honden een pretje. Het is belangrijk om jouw hond deze periode goed in de gaten te houden. Schrikt hij niet te veel van het vuurwerk? Eet hij niet per ongeluk de oliebol op die op de grond viel? Met de juiste voorbereiding kun je er zeker een heel gezellige tijd van maken. Kynofit geeft je tips en tricks om de feestdagen door te komen.

Kerstversiering

Het is bij de versiering van je huis goed om rekening te houden met je dierlijke huisgenoten. Wanneer je een echte kerstboom in huis haalt, is het verstandig om de etensbak er niet direct eronder te plaatsen – dennennaalden zijn namelijk giftig voor honden. Let er verder op dat de boom goed vaststaat, zowel een echte als een kunstboom. Je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw hond de boom omverduwt tijdens zijn dolle uurtje. Een eenvoudige tip om de kerstballen te sparen is om de breekbare ballen bovenin de boom te hangen. De kans is namelijk kleiner dat jouw hond de hoge ballen eruit haalt.

Tijdens de donkere dagen voor kerst is het heel gezellig om kaarsjes en waxinelichtjes aan te steken. Voorkom dat jouw hond zijn staart hieraan brandt door de kaarsen wat hoger te plaatsen of door ze af te schermen met een glazen koker. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Vuurwerk

Elk jaar wordt er traditiegetrouw vuurwerk afgestoken met oud-en-nieuw, maar veel honden kunnen niet goed tegen het lawaai. Als mens kun je er al van schrikken, maar als hond weet je al helemaal niet wat je overkomt. Het is daarom belangrijk om vooraf goed na te denken hoe je met jouw hond zo rustig mogelijk het nieuwe jaar in gaat.

Overleg altijd met de dierenarts voordat je jouw hond medicatie geeft. Sommige middelen hebben namelijk een verdovende werking terwijl het gehoor nog wel goed werkt. Dit maakt de hond alleen maar angstiger. Beter is het om iets aan de omstandigheden te doen. Houd bijvoorbeeld de gordijnen dicht en de tv of radio aan, zo valt het geluid van buiten minder op. Je kunt jouw hond ook afleiden door het avondeten te verspreiden over de gehele avond of door spelletjes met hem te doen. Je kunt ook letten op je eigen gedrag. Schrikt de hond van een knal? Blijf dan zelf rustig. Zo geef je het signaal aan jouw hond dat er niks aan de hand is.

In de weken voorafgaand aan Oud en Nieuw kun je ook al het een en ander doen om leed te voorkomen. Je kunt jouw hond bijvoorbeeld vooraf laten wennen aan de vuurwerkgeluiden. Op internet zijn er genoeg video’s te vinden. Als jouw hond het geluid al kent, zal hij er hopelijk minder van schrikken. Wanneer jouw hond er echt last van ondervindt, kun je ook overwegen om een vuurwerktraining te volgen bij een hondenschool. Zorg er dan wel voor dat je op tijd begint.

Fijne feestdagen!

Jij kent jouw huisdier als geen ander en voelt waarschijnlijk goed aan wat jouw hond nodig heeft. Waar de ene hond baat heeft bij afleiding tijdens het vuurwerk, zal de ander liever met rust gelaten worden. En terwijl de ene viervoeter de kerstboom als een potentiele prooi ziet, zal de ander het niet interesseren. Door jouw hond goed te observeren kom je erachter hoe je de situatie het beste kunt aanpakken. En dan rest je verder niks dan samen met jouw hond te genieten van the most wonderful time of the year!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *