Gepost op

Help, mijn hond bedelt!

Bedelen

Bedelen: een vervelende eigenschap die veel honden helaas hebben aangeleerd. Zit je net lekker te eten, voel je opeens de zware kop van jouw viervoeter op schoot. Met grote, smekende ogen kijkt hij je aan, maar ook de hap eten die je net in je mond wilde stoppen. Je ergert je er aan, maar toch geven veel mensen toe en krijgt de hond ook wat lekkers. Waar komt dit hondengedrag vandaan en hoe leer je het af?

De oorzaak van bedelen

Het bedelgedrag begint als de hond naast je gaat zitten aan tafel en zich afvraagt: wat stopt mijn baas in zijn mond? Vaak wijs je dan eerst je hond af en probeer je standvastig te blijven: nee is nee. Maar als jouw hond je smekend blijft aankijken, zwichten toch veel baasjes. Een klein stukje dan. Dit kleine stukje is de oorzaak van het bedelen. De hond ziet dit kleine stukje namelijk nu als een beloning voor zijn gedrag. Of dit nu aan tafel gebeurt, of als de hond de kruimels opeet die jij op de vloer gooit, al deze stukjes zijn beloningen voor het bedelgedrag.

Net als bij veel ander vervelend hondengedrag, is voorkomen gemakkelijker dan genezen. Geef nooit toe aan die smekende ogen en geef hem nooit eten als jij bezig bent met eten of koken. Vertel dit ook aan gasten en kinderen, want zelfs de kleinste kruimel kan de start van het gedrag zijn. Eventuele restjes of kruimels die geschikt zijn voor honden, kun je eventueel later in de voerbak geven of gebruiken tijdens het trainen. Hierdoor associeert de hond eten alleen met zijn eigen voerbak of met een beloning voor goed gedrag.

Bedelen

Hoe leer je bedelen af?

De eerste stap voor het afleren van bedelgedrag is de negeer-fase. Negeer jouw hond compleet als hij met smekende ogen naast de tafel zit. Geef hem geen eten, maar kijk hem ook niet aan en praat ook niet tegen hem. Al deze dingen ziet jouw hond namelijk als beloningen voor zijn gedrag.

Voor sommige honden is het echter al te laat. Je kan ze negeren zoveel als je wilt, maar toch voel je zijn kwijlende muil al weer op je schoot als je geniet van je avondeten. Herken je dat bij jouw hond? Leer jouw hond aan om op zijn eigen plaats te gaan liggen als de baas gaat eten of eten aan het voorbereiden is. Beloon hem als hij naar zijn plaats loopt, beloon hem als hij daar gaat liggen en beloon hem nogmaals als hij daadwerkelijk blijft liggen. De hond ziet dan in dat hij vaker beloond wordt als hij op zijn plaats ligt dan wanneer hij gaat bedelen.

Niet alleen wordt hiermee voorkomen dat alles onder gekwijld wordt tijdens het avondeten, het voorkomt ook dat hij misschien toch nog eten weet te vinden onder de tafel. Je kan per ongeluk iets laten vallen tijdens het eten, of jouw gast zwicht gemakkelijker voor de smekende ogen en geeft de hond toch wat te eten. Wees consequent tijdens het trainen en bouw de beloning langzaam af zodra de hond doorheeft dat hij op zijn plek moet blijven. Beloon de hond niet als hij ligt te slapen, omdat hij dit kan zien als een uitnodiging om weer deel te nemen aan de maaltijd.

Net als bij veel trainingen voor honden geldt ook hier: consequent en kalm zijn is de key. Voor jou is het bedelgedrag misschien niet vervelend, maar gasten kunnen dit wel zo ervaren en het kan gevaarlijke situaties opleveren. Wat als je met een hete pan rondloopt en jouw hond staat ineens voor je voeten? Te veel ‘menselijk’ eten kan ook leiden tot gezondheidsproblemen. Genoeg redenen dus om je hond het bedelgedrag af te leren. Zo kunnen jij en je gasten weer ongestoord eten.