Gepost op

Help jouw hond een vitale senior te worden

Vitale Senior

Ook kleine puppy’s worden groot en voor je het weet is je beste vriend een senior. De snuit wordt grijs, het opstaan gaat wat stijfjes en de wandelingen wat langzamer. Soms gaat het verouderen gepaard met kwaaltjes en pijntjes. Zoals bij veel dingen is het goed om voorbereid te zijn. Wanneer je weet wat je kunt verwachten, kun je jouw hond goed bij de veranderingen ondersteunen en misschien zelfs wel klachten voorkomen.

Een vitaal brein

Net als voor mensen is het ook voor honden bij het ouder worden van belang om mentaal uitgedaagd te worden. Zo stimuleer je het brein om nieuwe verbindingen aan te maken. Samen een sudoku maken is lastig, maar je kan het brein van jouw hond wel stimuleren door spelletjes voor hem te verzinnen. Zet de neus aan het werk door brokjes te verstoppen en je hond deze te laten zoeken. Een andere goede optie is een interactieve hondenpuzzel. Deze hebben compartimenten waarin je brokjes en snacks kan verstoppen en de hond moet ontdekken hoe hij deze eruit krijgt. Tot slot kan je jouw hond ook proberen nieuwe trucjes aan te leren.

Mentale training kan de gevolgen van ouderdom vertragen. Enorm belangrijk dus, want wist je dat honden ook dementie kunnen krijgen? Dat kan zich uiten in symptomen als een veranderd slaappatroon, vergeten waar het baasje is, vast komen te zitten tussen het meubilair en plassen waar de hond dat voorheen niet deed. Als je denkt dat jouw hond deze symptomen heeft, ga je natuurlijk gelijk naar de dierenarts. Helaas is de ziekte niet te genezen, maar er zijn wel medicijnen en voedingssupplementen die jouw hond kunnen helpen. Mocht jouw senior onverhoopt dementie hebben, is het belangrijk dat je hem beschermt tegen stress. Vermijd bijvoorbeeld drukke situaties en let er bij de braintraining goed op dat jouw hond er plezier in heeft en niet gefrustreerd raakt.

Vitale Senior

Soepele spieren en gewrichten

Om de conditie op peil je houden en de gewrichten soepel is het van belang dat je hond in beweging blijft. Groot of klein, jong en oud; elke hond moet iedere dag de beentjes strekken. Pijntjes en een lager energieniveau kunnen lange omzwervingen echter lastig maken. Door de ouderdom slijten de gewrichten en er kunnen zich problemen als artrose gaan voordoen. Natuurlijk kan de dagelijkse wandeling met de klimmende jaren aangepast worden. In plaats van lang op stap te gaan, kan je meerdere keren per dag naar buiten voor een klein ommetje. Als jouw hond daar van houdt en het aankan is zwemmen ook een goede manier om in beweging te blijven, dit is niet zo belastend voor de gewrichten als lopen en rennen. Om gewrichten soepel te houden kan je jouw hond voedingssupplementen geven, zoals visolie voor de verschillende omega-vetten. Om het je makkelijk te maken hebben we extra visolie aan onze seniorenvoeding toegevoegd. Zo help je je hond in beweging te blijven.

Voorkom het seniorenbuikje

Met de jaren worden de lichaamsprocessen minder efficiënt en is de kans aanwezig dat jouw hond een seniorenbuikje krijgt. Dat zorgt niet alleen voor extra druk op de gewichten, maar kan ook andere kwalen als suikerziekte en hartproblemen veroorzaken. Het is dus erg belangrijk om overtollige kilo’s tegen te gaan. Het is dan ook aan te raden jouw oudere hond voer te geven dat is afgestemd op de behoeftes van senioren. Deze voeding bevat minder calorieën en de samenstelling van de hoeveelheid vitamine en mineralen is aangepast aan de levensfase van jouw hond. Mocht jouw hond toch last krijgen van gewrichtspijn, dan kun je hem helpen met een extra comfortabele mand. Je kan daarbij denken aan een mand met een verlaagde instap, maar er zijn ook speciale orthopedische manden te krijgen. Ook kan je jouw hond ondersteunen met speciale voeding, bijvoorbeeld Kynofit Artrose.

Bejaard zijn is ook voor honden niet altijd makkelijk, maar deze levensfase is ook een bijzondere. Je kent elkaar door en door en bent helemaal op elkaar ingespeeld. Je hoeft jouw hond niets meer te leren en daarom kun je rustig van deze periode genieten. Jouw viervoeter is nu oud en wijs en zal jouw extra zorg en vriendschap waarderen. En zoals elke hondenliefhebber wel weet krijg je die liefde altijd dubbel en dwars terug.