Gepost op

Een vervelend verschijnsel: braken

Het komt wel eens voor dat je hond overgeeft. Net zoals bij mensen gaat hier vaak misselijkheid aan vooraf. Honden die misselijk zijn, kwijlen en boeren meer, slikken veel of gaan smakken, eten minder of langzamer of gaan gras eten. Het eten van gras helpt namelijk  de stimulatie van het braken.

Wat is eigenlijk de oorzaak?

Braken is vaak een reactie op wat je hond heeft binnengekregen. Wellicht heeft je hond iets afwijkends binnengekregen, zoals een vreemd voorwerp of eten wat hij normaal gesproken niet binnenkrijgt. Het kan zijn dat je huisdier een allergie heeft ontwikkeld tegen een bepaald ingrediënt in de voeding. Maar ook een virale infectie of interne orgaanproblemen kunnen de oorzaak zijn.

Wat is het verschil tussen braken en regurgiteren?

Regurgiteren lijkt op braken echter gebeurt dit plotseling. De hond is niet misselijk en spant zijn buik niet aan waardoor er geen braakbeweging ontstaat. Het voedsel is nog niet in de maag geweest maar komt direct uit de slokdarm, waardoor het onverteerd naar buiten komt. Hierdoor vind je soms onverwachts voeding in huis, zonder dat je je hond hebt horen braken. Meestal gebeurt dit vlak na de maaltijd. Deze vorm van braken is het gevolg van het niet goed kunnen verplaatsen van de voeding naar de maag.

Waar moet ik op letten?

Gebeurt het braken of regurgiteren zelden en is je hond nog even actief als normaal, dan is er niet direct een probleem. Echter, als je hond regelmatig blijft overgeven, kan dit voor problemen zorgen. De voeding wordt niet opgenomen in het lichaam en het dier kan hierdoor sterk vermageren. Ook kan er voedsel in de luchtwegen terecht komen, wat een luchtweginfectie tot gevolg kan hebben. Uitdroging is bij veelvuldig braken (en zeker in combinatie met diarree) een acute bedreiging voor de gezondheid van je hond. Je herkent uitdroging aan het langzaam of niet verstrijken van de huidplooien.

Wat kan ik doen?

  • Houd een oogje in het zijl en kijk of je hond actief blijft.
  • Zorg ervoor dat je hond voldoende lauwwarm water binnenkrijgt.
  • Het is raadzaam je hond kleine porties, licht verteerbare voeding te geven zoals Kynofit Sensitive of gekookte kip, rijst of witvis.
  • Laat je hond goed uitrusten en ga geen intensieve activiteiten met hem doen. Het lichaam van je hond zal de rust waarderen om weer aan te kunnen sterken.
  • Stopt het braken? Probeer dan de voeding weer rustig op te bouwen.

Dierenarts

Houdt het braken langer dan een week aan of braakt je hond meerdere keren per dag? Kan je hond geen vocht binnenhouden of heeft je hond ook last van diarree? Dan is het verstandig om je dierenarts direct te raadplegen.