Gepost op

Een pondje te veel?

Een aanzienlijk deel van de honden in Nederland is te zwaar. Dit zorgt ervoor dat de hond sneller gezondheidsproblemen krijgt. Overgewicht kan verschillende oorzaken hebben. Om een hond te helpen met afvallen, moet je eerst onderzoeken waar het overgewicht door veroorzaakt wordt.

Ribben niet meer voelen

Een hond heeft overgewicht, wanneer de ribben van de hond niet goed meer te voelen zijn. Jouw hond kan kortademig zijn en weinig energie hebben. Bij een hond met overgewicht, is de taille niet meer zichtbaar. Overgewicht heeft een tal van negatieve gevolgen voor jouw hond. Zo heeft hij meer kans op hart- en vaatziekten, kan hij longproblemen krijgen of artrose. Het is daarom belangrijk om het gewicht van jouw hond te controleren en – wanneer nodig – jouw hond op dieet te zetten. De dierenarts kan het ideaalgewicht van je hond vaststellen.

Overgewicht na castratie of sterilisatie

Wist je dat jouw hond na een castratie of sterilisatie minder energie nodig heeft? Na een castratie verandert de hormoonhuishouding. De stofwisseling vertraagt hierdoor, waardoor jouw hond minder energie nodig heeft. Het is dus belangrijk om jouw hond na een castratie of sterilisatie niet meer dezelfde hoeveelheid voer te geven. Kynofit kan je helpen om te berekenen hoeveel voeding jouw hond nodig heeft.

Is jouw hond ziek?

Jouw hond kan overgewicht hebben, omdat hij gewoonweg te veel eet en te weinig beweegt. Maar er kunnen nog meer verklaringen zijn. Oudere honden hebben bijvoorbeeld minder energie nodig, omdat ze niet meer zo actief zijn. Sommige rassen hebben een aanleg voor overgewicht, zoals Labrador Retrievers en Beagles. Daarnaast kan het ook nog zijn dat jouw hond misschien ziek is of een aandoening heeft. Denk bijvoorbeeld aan een traag werkende schildklier. Dit kun je laten controleren bij de dierenarts. Voordat je overgaat op een dieet voor jouw hond, is het belangrijk om advies te vragen.

Dieetvoer van Kynofit

Het belangrijkste bij het aanpakken van overgewicht van jouw hond is het aanschaffen van speciaal dieetvoer. Kynofit heeft bijvoorbeeld hondenvoer met een verminderd energiegehalte maar wel met alle noodzakelijke ingrediënten, vitaminen en mineralen. Deze hondenvoeding is zo samengesteld, dat het minder snel wordt verteerd. Zo heeft jouw hond langer een vol maaggevoel. Jouw hond zal met dit voer heel geleidelijk en verantwoord gewicht verliezen.

Meer bewegen en anders belonen

Naast het dieetvoer draagt beweging bij tot het verliezen van gewicht. Dus onderneem veel leuke activiteiten met jouw viervoeter! Zwemmen kan ook een ideale manier van beweging zijn voor honden die last hebben van ernstig overgewicht. Dit ontlast de gewrichten. Laat jouw hond veel stokken of ballen vangen en je kunt nieuwe speeltjes voor hem kopen. Zo kan hij in huis of in de tuin ook zelfstandig bewegen. Probeer gecontroleerd af te vallen, 1 à 2 procent van het lichaamsgewicht afvallen per week is ideaal. Daarnaast is het belangrijk om niet meer in te gaan op bedelgedrag. En belonen kun je ook gewoon doen met een hondenbrokje, in plaats van een snack.

Al bij al is overgewicht een hardnekkig probleem, wat veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt voor jouw hond. Het is daarom belangrijk dit overgewicht aan te pakken. Doe dit altijd in overleg met de huisarts. Door de voeding aan te passen en lekker veel te bewegen met jouw viervoeter, zal hij geleidelijk weer op gewicht komen!