Gepost op

Een lesje kwispeltaal

Als een hond kwispelt denk je waarschijnlijk dat hij blij is. Maar dit is niet per definitie het geval. Om jouw hond beter te leren begrijpen volgt nu een lesje kwispeltaal. Wat gaat er eigenlijk in zijn koppie om?

De staart van een hond heeft verschillende functies. Dit verschilt per hondensoort. Zo kan de staart door honden worden gebruikt om hun evenwicht mee houden, of snelheid te genereren tijdens het rennen.

Een belangrijke functie van de staart is communicatie. Een hond kwispelt om met mensen en andere dieren te communiceren. Maar er zit een groot verschil in wat een hond probeert te vertellen met zijn staart. De houding en snelheid van de staart zegt namelijk alles over zijn gemoedstoestand. Het is dus niet per se zo dat een hond blij is wanneer hij kwispelt. Met kwispelen geeft hij de verhouding tussen hem en een andere hond of mens weer, of het zegt iets over zijn gemoedstoestand.

Kwispeltaal

Met kwispelen kan een hond bijvoorbeeld een ander dier geruststellen. Hij geeft in feite aan of hij dominant of ondergeschikt is aan de andere hond (of mens).

  • Kwispelt een hond naar een sterker dier, dan laat hij weten dat hij de ander respecteert.
  • Richting onderdanige dieren laat een hond door te kwispelen weten dat hij niet gevaarlijk is.

Ook de positie van de staart kan je iets vertellen over zijn emoties:

  • Een hond die zijn staart tussen zijn poten houdt, is bang, achterdochtig of onderdanig tegenover een andere hond.
  • Houdt hij zijn staart horizontaal, in het verlengde van de rug, dan is je hond ontspannen. Hij kwispelt op een rustige manier.
  • Is de staart omhoog gericht of naar zijn kop toe, dan is je viervoeter alert of opgewonden en klaar voor actie. Je hond is nu snel en kort aan het kwispelen.

Een kwispel zegt meer dan duizend woorden

Als je aan de hand van deze handleiding jouw hond observeert dan kun je nog veel over hem leren. Ook helpt dat je om jouw hond op de juiste manier te benaderen. Er zijn vele combinaties mogelijk met de posities en snelheid van de staart, en met elke combinatie zegt jouw hond wat anders. En onthoud: een kwispel zegt meer dan duizend woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *