Gepost op

Puppy 101 – Een goede naam voor jouw hond

Goede naam voor jouw hond

Wanneer je een puppy in huis neemt komt er veel op je af. Welke spullen heb je nodig, welk voer haal je in huis en hoe voed je een hond goed op? Wij bieden de beste tips voor je puppy in de reeks Puppy 101. Met deze keer: het bedenken van een goede naam. 

Wanneer je een puppy in huis neemt dan is aan jou de taak om een leuke naam te verzinnen. Dit lijkt van tevoren heel makkelijk, maar als je ermee bezig gaat kom je er misschien wel achter dat het niet meevalt. De hond draagt zijn naam zijn hele leven mee, dus het is belangrijk dat je een goede naam uitkiest. Wat is nou eigenlijk een goede naam? En hoe leer je jouw hond vervolgens om naar die naam te luisteren?

Wat is een goede hondennaam?

Het allerbelangrijkste van een hondennaam is dat het letterlijk een goede roepnaam is. Je roept de naam van je hond straks overal, zoals thuis, buiten, in het park of het bos. Het is daarom handig om voor een duidelijke, korte naam te kiezen die bij de hond past. Een naam als ‘Pluisje’ is misschien heel lief voor een Sint Bernard puppy, maar voor een grote volwassen hond is het misschien wat gek.

Als vuistregel geldt dat je het beste kunt kiezen voor een korte naam met twee lettergrepen, die begint met een medeklinker en verder duidelijke klanken heeft, zoals a, o, u, i. Verder is het voor de opvoeding handig als de naam niet te veel op een commando lijkt: Pip lijkt bijvoorbeeld op zit en Raf lijkt op af. Goede namen volgens deze vuistregel zijn: Simba, Toby, Bobbie en Takkie.

Goede naam voor jouw hond

Hoe leer je jouw puppy zijn naam?

Het eerste dat jouw puppy van jou zal leren is zijn naam. Voor een deel zal dit proces vanzelf gaan, omdat je jouw hond altijd met zijn naam aanspreekt. Je moet alleen uitkijken dat hij zijn naam niet gaat associëren met ‘stout’ (‘Bello! Niet doen!’) of met ‘hier komen’. Neem daarom in het begin de tijd om je puppy te trainen zijn naam te herkennen, bijvoorbeeld met dit stappenplan:

  • Houd snoepjes bij de hand, of een paar Kynofit brokjes.
  • Zeg zijn naam. Zodra hij jou aankijkt geef je hem een snoepje. Maak er tijd voor om dit bewust te trainen. Gaat het goed, dan kun je hem ook op onverwachte momenten aanspreken. Reageert hij op zijn naam? Beloon dan gelijk.
  • Als hij thuis goed op zijn naam reageert, probeer dit dan ook tijdens de wandeling. Buiten is er veel meer afleiding dan thuis, dus dit is een extra uitdaging voor jouw pup.

Is het gelukt om je pup te laten reageren op zijn naam? Dan heb je een belangrijke basis gelegd voor het aanleren van andere commando’s, want met zijn naam trek je zijn aandacht. Je bent nu helemaal klaar om samen naar de puppycursus te gaan!