Gepost op

De ontwikkeling van honden door de jaren heen

Ontwikkeling

Wanneer honden ouder worden, zijn de veranderingen die de jaren meebrengen niet alleen fysiek. Ook de persoonlijkheid kan mettertijd veranderen. Honden groeien met hun baasjes mee en baas en huisdier raken steeds meer op elkaar ingespeeld. We gaan in vogelvlucht door de levensloop van onze viervoeters. 

Het leven van een hond begint natuurlijk bij zijn moeder, broertjes en zusjes. Van de moederhond leert hij de basisbeginselen van het hondenleven. Een heel belangrijke is etiquette: hoe ga je met je soortgenoten, andere dieren en met mensen om? Ook leert de pup over zaken als welke geluiden veilig zijn en welke niet, zoals voorbijrijdende auto’s en de deurbel. Deze periode heet de eerste socialisatie.

De meeste puppy’s verlaten het nest zodra ze 12 weken oud zijn. Gaat de pup naar een nieuw huis en een nieuwe baas, dan begint de tweede socialisatie-fase. De taak van de moederhond wordt overgenomen door de nieuwe huisdierouder en het opvoedingsproces gaat verder. Het is zaak om de pup met zoveel mogelijk situaties te laten kennismaken en ervoor te zorgen dat hij went aan de nieuwe honden en mensen in zijn omgeving. Ook is dit de perfecte periode om de pup basiscommando’s aan te leren, zoals zitten en aan de lijn lopen en hem kennis te laten maken met de dierenarts. Puppy’s verbranden enorm veel energie. Het is dus een goed idee om de pup voeding te geven die hem de energie verstrekt die hij in deze fase nodig heeft, zoals Puppyvoeding van Kynofit.

Ontwikkeling

Van speelse pup naar lastige puber

Vanaf 6 tot 12 maanden beginnen de meeste honden te puberen. De hond groeit nog steeds, al zijn kleine rassen logischerwijs sneller volgroeid dan grote. In deze nieuwe fase kan de hond zich anders gaan gedragen dan toen hij een pup was. Net als bij mensen komt dit door de invloed van nieuwe hormonen, die ervoor zorgen dat de hond ineens allerlei nieuwe en interessante geuren oppikt. Dit is natuurlijk spannend en dus heeft de hond ook in deze periode duidelijke begeleiding nodig. De hond zou bijvoorbeeld zijn baasje kunnen gaan testen en uitdagen of zich uitleven op het meubilair. Wees consequent en duidelijk in je communicatie en geef goed aan wat wel en niet gewenst gedrag is. De puberteit kan duren tot de hond 3 jaar oud is, maar ook dit verschilt per hond en ras.

Ontwikkeling

De volwassen jaren en pensioen

De investeringen die tijdens de vorige fases gedaan worden, werpen tijdens de volwassenheid hun vruchten af. Als alles goed gegaan is, luistert de hond nu goed en zijn jullie eigenaar en viervoeter helemaal op elkaar ingespeeld. Het gedrag van de hond zal zich stabiliseren en in deze periode leer je de hond echt goed kennen.  Hoelang deze periode duurt hangt weer af van het ras van de hond. Een groot ras heeft veel minder volwassen jaren dan kleine hondjes, die veel langer leven dan zijn grote soortgenoten. Hoe ouder de hond wordt, hoe minder energiek hij zal zijn.

Honden bereiken senioren-fase zodra ze op ongeveer 75% van de verwachte levensduur zitten. Hoe ouder hij wordt, hoe meer kwalen hij kan ontwikkelen, want in dat opzicht verschillen honden helaas niet van mensen. Bij veel honden merk je vooral dat de zintuigen minder scherp worden. Hij gaat bijvoorbeeld slechter zien of horen. Een oudere hond verbruikt waarschijnlijk minder energie. Als ook jouw hond met de jaren wat langzamer geworden is, kan je overwegen om hem voeding te geven die speciaal is afgestemd op senioren, zoals Kynofit Seniorenvoeding. Stem dit eventueel af met de dierenarts.  

Het is interessant en mooi om te zien hoe een hond zich tijdens zijn leven ontwikkelt. Net als mensen, kunnen honden kunnen tussen hun jeugd en ouderdom enorm veranderen. Heb je nu een oude hond? Denk dan eens terug aan toen hij een puppy was. Zie je dan hoeveel hij veranderd is? En als je nu een puppy hebt kun je je vast nog niet voorstellen hoe hij over tien jaar zal zijn. Als eigenaar speel je daar een cruciale rol in. Maar als dierenliefhebber heb je natuurlijk het beste met jouw hond voor.