Gepost op

Bijzondere superkrachten van honden (die ze soms goed geheim weten te houden)

Honden met superkrachten

De meeste honden houden zich vooral bezig met het rondsjouwen van hun knuffels, bedelen om eten en dutjes. Ze zijn natuurlijk erg lief, maar lijken meestal niet heel indrukwekkend. Het is dus makkelijk om te vergeten dat ze heel wat bijzondere eigenschappen hebben die soms wel superkrachten lijken.

Het afschudden van vijanden

De overdaad aan huid van honden als de Shar-pei en de Mastiff geeft ze een wat sullig uiterlijk, maar vergis je niet: deze honden zijn gefokt om te vechten, huizen te bewaken en te helpen bij de jacht op wilde zwijnen. Anders dan jachthonden hebben ze niet zulke grote oren, maar juist wel een grote hoeveelheid huid. Waar is dat nou handig voor? Als zo’n rimpelige hond tijdens een gevecht gebeten wordt, kan hij zich met al die extra ruimte in zijn huid gewoon draaien en terugbijten. Het effect van een eventuele beet is ook minder, aangezien de kans groot is dat de aanvaller alleen huid en geen vitale organen te pakken heeft. Zo werkt de huid van deze honden als extra bescherming.

Paardenfluisteraar en niet bang van vuur

Vaak zie je op tv en in films dat Amerikaanse brandweerkazernes een Dalmatiër als mascotte hebben. Waarom is dat eigenlijk? Voor de uitvinding van auto’s werd de brandweerwagen (of liever gezegd een koets) voortgetrokken door paarden, maar paarden zijn schichtig en bang voor vuur. Omdat Dalmatiërs goed met paarden zijn en niet zo angstig voor vuur, werden zij getraind om bij de paarden in de buurt te blijven en andere dieren en kwaadwillende mensen weg te jagen. Hun kalme manier van doen hield de paarden rustig zodat de brand veilig geblust kon worden.

Honden met superkrachten

Supersterk én superlief (want ook dat is een superkracht)

De pitbull heeft een slechte reputatie. Door onkunde en foute training en opvoeding gaat dit ras vaak het verkeerde pad op, maar gelukkig is de pitbull ook een van de makkelijkste honden om te rehabiliteren. Voorgangers van de hedendaagse pitbull werden van oudsher gefokt om met grote dieren als beren en stieren te vechten. Andere pitbull-voorouders werden gefokt als werk- en gezelschapshond en waren populaire huisdieren: vriendelijk, aanhankelijk en loyaal. Die twee kwamen samen en resulteerden in een enorm sterke hond die die kracht gebruikt om ervoor te zorgen dat je nergens meer heen kan en hem dus wel móet kroelen. Juist omdat ze gefokt werden om te vechten is de pitbull één bonk spieren en een van de sterkste hondenrassen ter wereld. Tegenwoordig wordt die kracht vaak ingezet bij wedstrijden gewichttrekken en ze kunnen dan ook een kleine auto in beweging krijgen. Het winnen van een wedstrijdje speeltjetrekken kan je dus wel vergeten!

Nog zo’n sterke hond is de Husky. Deze hond is gefokt om hondensledes, inclusief mensen én bepakking te trekken. Dat doen ze over hele lange afstanden en onder extreme weersomstandigheden, dus naast dat ze supersterk zijn hebben ze ook nog eens een enorm uithoudingsvermogen.

Honden met superkrachten

Superneuzen en handige oren

Elke hondeneigenaar weet dat het weinig zin heeft om te proberen eten voor hun hond verborgen te houden. Die neus weet alles te vinden. Maar hoe zit dat precies? De reukzin van een hond is tussen 10.000 en 100.000 maal beter dan die van een mens. Een mens heeft 5 miljoen reukcellen in zijn neus, terwijl een Duitse herder er maar liefst 220 miljoen heeft. Daardoor ruiken honden dingen die wij niet eens kunnen bedenken. Eén onderzoeker beschrijft het als volgt: “Stel je vergelijkt het met zicht, dan kan een hond iets wat wij mensen op maar een halve kilometer goed kunnen zien, op bijna 5000 kilometer nog scherp zien.”

Het kan nog gekker. De neus van de bassethond is sowieso supersterk, maar zijn unieke oren helpen hem nog beter ruiken. De combinatie van de langste oren in de hondenwereld en de korte pootjes van de basset zorgen ervoor dat zijn reukzin nog meer versterkt wordt. De oren slepen over de grond en door het flapperen gaat de geur richting de neus en ruikt hij alles nog beter.

Honden met superkrachten

Medische speurneuzen en superhulpverleners

Gelukkig gebruiken honden die superneus niet alleen voor het opsporen van een nieuwe snack, maar ook om ons mensen te helpen. Hoewel hierover nog veel onbekend is, kunnen sommige honden aangeven of iemand ziek is en bijvoorbeeld kanker heeft.  Waarschijnlijk komt dit omdat ze een door de ziekte veroorzaakt geurtje oppikken. Dit is wel dermate moeilijk dat de meeste honden hiervoor getraind moeten worden (bijvoorbeeld door Stichting Hulphond).

Honden gebruiken hun intelligentie, loyaliteit, enthousiasme en werkethiek ook om mensen met een lichamelijke handicap, blinden bijvoorbeeld, of mensen met psychologische aandoeningen als PTSS te helpen. Daarnaast kunnen honden ook van grote waarde zijn voor mensen met bijvoorbeeld epilepsie. Ze weten dat er een aanval aankomt en waarschuwen hun eigenaar zodat deze een veilig plekje kan opzoeken.

Dit is maar een greep uit de bijzondere superkrachten van onze viervoetige vrienden. Bedenk de volgende keer dat jouw hond weer met de poten in de lucht op de bank ligt te slapen maar: Superman deed ook wel eens een dutje.