Gepost op

7 Redenen waarom elk kind een hond zou moeten hebben

Waarom ieder kind een hond zou moeten hebben 1

1. Onvoorwaardelijke liefde

Een hond staat altijd voor je klaar, of je nu chagrijnig of vrolijk bent, sportief of juist heel lui. Een hond is een trouwe kameraad die je door dik en dun zal steunen en je nooit in de steek laat. Opgroeien met een hond is heel goed voor het zelfvertrouwen van het kind. Eindelijk eens iemand die niet loopt te zeuren over cijfers of een keer liever met iemand anders speelt. Een hond accepteert je zoals je bent.

2. 24/7 Speelkameraad

Zowel kinderen als honden zitten barstensvol energie, dus laat ze lekker samen spelen. Het is wel belangrijk dat je het in de gaten houdt, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Laat je kind geen stoei- of trekspelletjes met de hond doen, omdat een grote hond dit altijd wint en het mis kan gaan. Lekker met een bal spelen of apporteren met een stok is dan wel weer ideaal.

3. Aaien werkt rustgevend

Uit onderzoeken blijkt dat het aaien van de hond zowel jou als jouw hond kalmeert. Tijdens het aaien wordt het stofje oxytocine in de hersenen aangemaakt, wat gevoelens van angst en stress vermindert. Dus als jouw kind iets vervelends heeft meegemaakt of er een spannende toets aankomt, helpt het om even lekker met de hond te knuffelen.

4. Het afweersysteem

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die veel in contact komen met dieren, minder snel ziek worden. Zo hebben ze bijvoorbeeld minder last van allergieën. Net als met buitenspelen komt een kind door het spelen met een hond in aanraking met bacteriën, wat zijn immuunsysteem kan verhogen.

Waarom ieder kind een hond zou moeten hebben

5. Sociale vaardigheden

Een hond is de ideale kameraad om sociale vaardigheden te leren. Jouw hond lacht je niet uit als je wat verkeerds zegt of doet. Dit is een enorme boost voor het zelfvertrouwen van jouw kind. Bovendien kan een hond je ook helpen om makkelijk contact te maken met andere mensen. Kinderen die veel binnen zitten, komen ook gemakkelijker buiten met een hond.

6. Verantwoordelijkheid

Het zorgen voor een huisdier leert jouw kind om te gaan met verantwoordelijkheden. Een kind kan namelijk meehelpen met het verzorgen van de hond, zoals samen uitlaten of zachtjes borstelen. Natuurlijk samen met een volwassene. Laat een kind nooit de hond voeren of aan de voerbak komen als de hond eet, omdat de hond dan kan bijten. Maar natuurlijk mag hij wel eens –met een vlakke hand en in het bijzijn van een volwassene- de hond een lekker koekje geven. Samen met jouw kind voor de hond zorgen is een leuke manier om jouw kind te leren hoe het is om voor iemand of iets te zorgen.

7. Samen bewegen

Een hond moet elke dag uitgelaten worden. Neem jouw kind mee tijdens de wandeling voor wat ouder-kind-hond bonding time. Naast dat het natuurlijk leuk is om met zijn allen op pad te gaan en te genieten van de natuur, leert jouw kind ook welke verantwoordelijkheden bij het nemen van een hond komen kijken. Let op: laat jouw kind nooit alleen de hond uitlaten. Veel honden zijn veel sterker en kunnen het kind zomaar de weg op trekken.