Gepost op

4 Feitjes voor Fijne Feestdagen

Het einde van 2017 nadert, het is koud buiten en we komen weer meer samen bij elkaar om te eten, drinken en te genieten van elkaars gezelschap. Kortom: om de feestdagen te vieren! Dit is natuurlijk heel fijn voor ons, maar het is ook belangrijk dat het fijn is voor jouw hond, al die festiviteit. Daarom wat feitjes op een rij.

Winterweer

Het is in de winter heel belangrijk genoeg te bewegen, dat geldt zowel voor mensen als voor honden. Dankzij genoeg lichaamsbeweging blijft het gewicht op peil. Als er buiten gestrooid is, maak je de wandeling voor jouw hond aangenamer door de onderkant van de pootjes in te smeren met vaseline. Heeft jouw hond geen dikke wintervacht? Een hondentrui kan dan zeker geen kwaad.

Knusse binnensfeer

We zetten de verwarming weer wat hoger om het extra aangenaam binnen te maken. Het is verstandig om de hondenmand niet naast of de verwarming te zetten. De lucht rondom een actieve verwarming is extra droog. Dit zorgt ervoor dat jouw hond veel moet hoesten. Kies gerust een ander plekje uit. Een handige tip om het binnen minder koud te maken, is ervoor zorgen dat de brievenbus in de voordeur bedekt is. Hiervoor bestaan speciale borstels, die voorkomen dat de koude buitenlucht het huis in komt. Wees ook extra voorzichtig met brandende kaarsen, vooral als je een actieve hond hebt.

Kerstversiering

Een levende kerstboom is prachtig. De naalden ervan zijn echter giftig voor honden. Extra goed stofzuigen rondom de kerstboom is dus zeer verstandig. Pas ook met engelenhaar en chocolade kerstkransjes, dat kan jouw hond beter niet binnenkrijgen. Dat geldt ook voor kerststerren. Deze planten, met vaak prachtige rode bloemen zijn giftig voor je hond. Kerstballen van kwetsbaar materiaal die hangen op de hoogte van jouw hond kunnen een risico zijn. Als ze kapotvallen, zijn de scherven gevaarlijk.

Vuurwerk

Laat je hond uit vóórdat het vuurwerk-spektakel losbarst. Kies het liefst voor een aangelijnde wandeling, zodat je hond niet schrikt van een onverwachte (te vroege) knal en wegrent. Maak ook een veilig verstop-plekje in huis waar jouw hond zich kan terugtrekken. Het liefst een plekje dat goed geïsoleerd is, zodat al dat knallen minder te horen is. Het is ook belangrijk dat je hond zelf mag kiezen, dus sluit hem of haar niet op! Zet wat voer en wat water bij het verstop-plekje. Voor de hond is het ook fijn dat alles net als normaal lijkt. Dus ‘s avonds de lampen aan en de gordijnen dicht. Tot slot heeft jouw eigen gedrag ook veel invloed. Blijf kalm en doe alsof er niks aan de hand is. Daar word je hond ook rustig van.

Fijne Feestdagen!