Gepost op

Ook honden kunnen verbranden in de zon: 3 tips om jouw hond te beschermen in de zomer

De zomer is in volle gang en dat betekent (hopelijk) veel lange zonnige dagen. Een prachtig seizoen waarbij wij ons regelmatig insmeren met zonnebrand en maatregelen nemen om ons te beschermen tegen de zon. Ook voor jouw hond is zonbescherming erg belangrijk. Het laatste wat je wilt is dat je hond zich verbrandt of een zonnesteek oploopt. Maar met de juiste voorbereidingen kun je samen lekker van de zon genieten. Daarom 3 tips voor een verantwoord dagje zonnebaden.

Zonnebrand en veel schaduwplekken

Veel mensen weten het niet, maar voor honden bestaat er speciale zonnebrand. Gaat jouw hond de volle zon in? Vergeet niet zijn oortjes, neus en buik in te smeren. Honden vinden dat smeren alleen niet echt leuk. Een handige tip is om jouw hond in te smeren net voordat hij eten krijgt. De neiging om direct de zonnebrand er af te likken, is dan minder groot. Bovendien creëer je zo een positieve associatie met zonnebrand. Jouw hond weet: eerst zonnebrand en dan tijd voor eten!

In de zomer is het fijn om jouw hond veel buiten te laten vertoeven. Vergeet alleen niet om hem voldoende schaduwplekken te geven. De volle zon moet vermeden worden – net als voor mensen – tussen 12.00 uur en 16.00 uur.

Veel drinken en aangepast wandelschema

Als het warm is hebben mens en dier vocht nodig. Zorg dus dat je jouw viervoeter regelmatig voorziet van een bakje met fris, koud water. Op warme dagen is het ook aan te bevelen om het wandelschema aan te passen. Lange wandelingen kun je het beste maken wanneer het buiten nog koel is, in de vroege ochtend of in de avond. Dit is ook belangrijk omdat de ondergrond erg kan opwarmen. Wist je dat asfalt in de volle zon makkelijk 50 of 60 graden kan worden? Dit is natuurlijk niet fijn voor de pootjes van jouw hond.

Zonnesteek

Is het ontzettend warm buiten en heeft jouw hond moeite om zijn warmte kwijt te kunnen? Wellicht heeft hij een zonnesteek opgelopen. Je kunt dit herkennen aan rood tandvlees, rode oren en veel gehijg. Jouw hond kan zelfs bewusteloos raken van een zonnesteek. Herken je de symptomen van een zonnesteek? Twijfel dan niet en breng jouw hond zo snel mogelijk naar een dierenarts. Soms loopt een zonnesteek fataal af. In de tussentijd kun je jouw hond van binnenuit proberen te koelen. Laat hem aan ijsblokjes likken en geef hem koud water. Hem natmaken kan ook, doe dit alleen niet met ijskoud water. Dit kan een beroerte veroorzaken!

Voorbereidingen klaar? Genieten maar!

Zijn jullie allebei ingesmeerd en zitten jullie lekker in de schaduw met een bakje/glaasje water? Dan kunnen jij en jouw hond nu heerlijk van de zomerdag gaan genieten.