Gepost op

11 tips om je angstige hond tijdens het vuurwerk kalm te houden

Angstige Hond Feestdagen

Nog even en het is weer Oud en Nieuw: tijd voor champagne, oliebollen en vuurwerk! Voor de meeste mensen supergezellig, maar voor onze huisdieren zijn de dagen rond de jaarwisseling niet altijd feestje. Honden hebben een veel beter gehoor dan mensen en dus zijn de onvoorspelbare luide knallen en geknetter extra verontrustend. Een angstige hond reageert door er vandoor te gaan, rusteloos rond te lopen, hijgen, trillen of piepen. Gelukkig is niet elke hond bang voor vuurwerk, maar als die van jou dat wel is, zijn hier 11 tips om jouw hond kalm door de jaarwisseling te helpen.

 1. Een veilige schuilplaats

Als het vuurwerk de vluchtreactie van jouw hond triggert, zal hij instinctief op zoek gaan naar een veilig plekje om te schuilen, zoals achter het meubilair of tussen jouw benen. Het is dus een goed idee om voor een schuilplaats te zorgen. Heeft jouw hond een bench? Dan kun je daar een deken overheen hangen, zodat de hond zich goed beschermd voelt. Doe de deur echter niet dicht. Je hond voelt zich al bedreigd en wil dus zeker niet het gevoel hebben opgesloten te zijn. Probeer hem ook niet uit de bench te lokken als hij daar naartoe gevlucht is, maar laat jouw hond daar lekker zitten. Heb je thuis geen bench, of ben je ergens op visite, dan kun je ook een tafelkleed of deken over de tafel leggen, of in een aparte, donkere kamer een hoekje creëren waar hij zich goed voelt.

 1. Even geen knuffels

Hoe graag je het ook zou willen, probeer je hond niet gerust te stellen. Een hond interpreteert knuffelen en een lieve stem als een beloning voor zijn gedrag, zo zeg je dus  eigenlijk dat zijn angstige gedrag gewenst is. Praat dus tegen de hond met een gewone toon die zegt dat er niks aan de hand is. Is hij kalm? Beloon dan zijn goede gedrag met een speeltje, snack of een massage. Zo leert je hond dat je graag wilt dat hij kalm blijft.

 1. Een bange baas = een bange hond

Laat zien dat jij ook niet bang voor het vuurwerk bent. Dieren zijn erg opmerkzaam en jouw energie heeft dan ook een merkbaar effect op je hond. Als jij bij elke knal zenuwachtig schrikt, is de kans groot dat je jouw angst op je hond overbrengt, of dat je zijn milde zenuwen verergert. Zet dus je beste pokerface op en doe op oudjaarsavond alsof het jou niets doet.

 1. Sluit het probleem buiten

Zorg dat alle ramen en deuren gesloten zijn en je de gordijnen dicht doet. Zo sluit je zoveel mogelijk enge lichtflitsen en geluiden buiten en zorg je dat je huisdier in zijn angst niet kan ontsnappen. Heb je ook een kat? Vergeet dan het kattenluikje niet af te sluiten.

 1. Geef je hond een taak

Honden zijn doorgaans geen multitaskers, dus als je ze aan het werk zet, hebben ze geen ruimte meer in hun hoofd om in paniek te raken. Doe samen de trucjes en commando’s die je hem geleerd hebt, laat hem apporteren, of geef hem iets te kauwen waar hij uren zoet mee is.

Angstige Hond Feestdagen
 1. Pak hem lekker in

Net als sommige mensen zijn er honden die het fijn vinden om lekker stevig ingepakt te zijn. Baby’s worden ingebakerd en voor volwassen zijn er verzwaarde dekens. Dat kan je ook bij je hond uitproberen. Je kan een gewoon shirt of trui proberen maar er zijn speciale wraps en vesten die enige druk op het lichaam van de hond uitoefenen. Dat kan kalmerend werken omdat hij zich beschermd en veilig voelt.

 1. Overstem het lawaai

Zet een muziekje op of de televisie aan, om zo de enge geluiden die van buiten komen te maskeren of te  overstemmen. Bepaalde soorten muziek kunnen zelfs kalmerend werken en daar profiteren dan zowel baas als hond van!

 1. Vier het binnen

Neem je hond nooit mee naar buiten naar een vuurwerkshow of gewoon de straat op om je buren een gelukkig nieuwjaar te wensen. Zelfs als jouw hond niet blaft of piept, betekent dat niet dat hij het naar zijn zin heeft. Naast eerder genoemde symptomen kan ook overmatig gapen aangeven dat je hond gestrest is. Daarnaast gaat helaas niet iedereen even zorgvuldig met vuurwerk om. Een kat in het nauw maakt rare sprongen en voor bange honden is dat niet anders. Een verwonding of brandwond is dan ook snel opgelopen. Weet je niet zeker of jouw hond tijdens het vuurwerk rustig alleen thuis kan zijn? Dan is het beter om bij hem te blijven. Hij heeft jou nodig om aan te geven dat er niks aan de hand is, zodat hij kan kalmeren. Een angstige hond wil ook zeker weten dat zijn roedelgenoten veilig zijn. Vier het feest dus binnen.

Angstige Hond Feestdagen
 1. Vroeg uitlaten

Laat je hond vroeg en lang uit. In Nederland mag je op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur vuurwerk afsteken. Echter, lang niet iedereen houdt zich aan die beperking, dus ga ruim daarvoor met je hond op stap. Maak er een flinke wandeling van, dan is hij lekker moe en heeft hij hopelijk niet veel energie meer over om angstig te zijn.

 1. Houd het natuurlijk

Het geven van kalmeringsmiddelen kun je het beste vermijden. Het is niet gezegd dat dit de zenuwen van de hond vermindert, maar omdat de kalmeringsmiddelen zijn reactievermogen aangetast hebben kan hij er dan niets aan doen. Dat kan zijn angst weer verergeren. Heeft je hond ernstige angst voor vuurwerk? Overleg dan met je dierenarts of medicatie een oplossing is en begin na de jaarwisseling met…

 1. Gewenningstherapie

Gewenningstherapie betekent dat je angst vermindert door geleidelijke blootstelling aan de bron van de angst. Dit is iets wat jij zelfs ook met je hond kan doen. Begin met het heel zachtjes afspelen van vuurwerkgeluiden. Als hij rustig blijft geef je hem lekkere snacks en maak je samen plezier als beloning. Tijdens opvolgende sessies kan je het volume langzaam opvoeren. Kijk goed hoe je hond reageert. Misschien ga je af en toe te snel. Jij kent jouw hond het beste, dus jij weet het beste wanneer hij angstig is. Neem dan een stapje terug. Vuurwerkangst verminderen door gewenning is een langer proces en dus moet je daar ruim op tijd mee beginnen en geduldig zijn. Vraag eventueel hulp van een professionele hondentrainer. Mettertijd zal je hond de geluiden van vuurwerk met die leuke momenten gaan associëren en neemt zijn angst af.

Elke hond is anders en wat voor de ene viervoeter wel werkt, zal bij de andere misschien niets uithalen. Het allerbelangrijkste is misschien wel dat jij zelf rustig blijft en het goede voorbeeld geeft. Experimenteer met onze strategieën – er is er vast één die voor jouw hond prima werkt. Zo hebben jullie allebei een fijne jaarwisseling!