Gepost op

De 10 meest gemaakte fouten bij de opvoeding van jouw hond

Een consequente en goede opvoeding van jouw hond bezorgt niet alleen jou, maar ook jouw viervoeter een beter en fijner leven. Een goede leider geeft de hond een gevoel van zekerheid en veiligheid. Helaas is opvoeding niet gemakkelijk. Om je te helpen bij het trainen van je hond hebben wij een lijst opgesteld van fouten die vaak gemaakt worden. Probeer deze fouten te voorkomen en de opvoeding zal een stuk eenvoudiger gaan!

1.      Je hebt geen geduld

Soms kan het opvoeden van een hond heel frustrerend zijn. Je probeert hem al uren iets te leren, maar hij luistert gewoon niet. Of hij kent het commando wel, maar vertikt het om het uit te voeren. Raak niet geïrriteerd: je hond voelt dit namelijk meteen aan en dit zal het gedrag alleen erger maken. Neem even wat afstand tot je hoofd weer koel is voordat je verder traint.

2.      Je hond heeft geen aandacht voor je

Net als mensen kunnen honden snel afgeleid raken op ‘school’. Er zijn zoveel interessantere dingen te zien en te ontdekken. Als je merkt dat je hond afgeleid is, trek de aandacht naar je toe met wat lekkers of door even een stukje met hem te lopen, terwijl je op een vrolijke manier met hem praat.

3.      Je beloont of straft je hond op het verkeerde moment

Honden hebben een korte aandachtsspanne, waardoor een hond een te laat toegepaste beloning of straf niet meer aan het bijbehorende gedrag kan koppelen. Als je jouw hond beloont omdat hij keurig gaat zitten en hij staat op, stop dan met belonen. Zo weet hij welk gedrag ongewenst is.

4.      Je beloont goed gedrag alleen tijdens het trainen

Elke vorm van gedrag waar je aandacht aan besteed, wordt versterkt.  Als jouw hond keurig op vier poten blijft staan als het bezoek binnen komt, beloon dit gedrag dan met een positieve stem en een lekkere beloning. Bij het opvoeden van honden is het belangrijk om consequent te blijven in het belonen of straffen van bepaald gedrag, dus ook buiten de training om.

5.      Je vraagt teveel van je hond

Net als mensen kunnen honden ook niet teveel tegelijk leren. Het is belangrijk om de training stapsgewijs op te bouwen: deel het doel op in kleine stukjes en leer je hond stap voor stap het gewenste gedrag. Zowel honden als baasjes hebben er meer baat bij om de training geduldig en zorgvuldig op te bouwen. Niet alleen maakt dit het trainen makkelijker, het versterkt ook jullie band.

6.      Je traint op één plek

In het beginstadium is het natuurlijk het verstandigst om te trainen in een prikkelarme omgeving, zodat jouw hond niet te snel afgeleid raakt. Maar het is belangrijk om het gewenste gedrag ook in andere situaties te belonen. In nieuwe situaties is het verstandig om extra aandacht aan gewenst gedrag te geven en jouw hond op dat moment extra te belonen. Zo weet jouw hond dat overal dezelfde regels gelden.

7.      Je bevestigt de angst van jouw hond

Als jouw hond angstig of onzeker is, is het belangrijk om de leiding te nemen in zulke situaties. Jij bent immers de leider van de roedel, en de hond moet zich bij jou veilig voelen. Pak de hond dus niet op en ga hem niet troosten of vertroetelen. Blijf rustig en zelfverzekerd. Als jouw viervoeter ziet dat de leider rustig is, zal hij minder angstig worden.

8.      Je hond is niet gemotiveerd

Vind de beloning die jouw hond gelukkig maakt en hem motiveert. Niet alle honden vinden dezelfde beloning fijn. Sommige willen een snoepje, andere hebben liever een bal of een stukje worst. Een beloning moet ervoor zorgen dat jouw hond het gedrag als succesvol ziet, dus geef hem iets waar hij dol op is.

9.      Je blijft de commando’s herhalen zonder resultaat

Als je hond niet luistert, kun je de neiging krijgen om het commando te herhalen tot de hond doet wat je zegt. In dit soort situaties wil het niet zeggen dat jouw hond niet luistert. Het kan zijn dat hij het commando nog niet onder de knie heeft of dat hij heeft aangeleerd om pas te gaan zitten als het commando herhaald wordt.

10.      Je hebt geen doel voor ogen

Een goede leider is zelfverzekerd en weet naar welk doel hij/zij streeft. Maak een lijstje met het gewenste gedrag wat jij jouw hond aan wil leren. Zo weet niet alleen jij, maar ook jouw hond waar hij aan toe is. Wees consequent in het belonen en straffen van bepaald gedrag en zorg ervoor dat eten, spelen, wandelen en aandacht geven gebeuren op jouw initiatief. Als jij deze leiderskwaliteiten toont, zal jouw hond jou automatisch beschouwen als de baas.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]